موضوع: کندر

 

خلاصه اي سابق:

انواع گياهها:

انواع درختها داريم. مثلا تک پايه يا دو پايه. سوزوني يا مخلوطي. پهن برگ است يا نه

انواع درختچه ها

انواع بوته ها

انواع گل

انواع علف ها

انواع ني

 

بوته هم انواعي دارد:

بوته هايي که ميوه هاي جاليزي دارند؛ مثل تمشک، توت فرنگي، بادمجان، کدو تنبل

بوته هايي که مربوط به غلات يا سبزيجات يا حبوبات اند

 

در ميان تمام اين بحثها گاهي واريته گياه بررسي ميشود گاهي اصل و ريشه گياه(ژنتيک گياه) و گاهي گونه‌ي گياه و مانند اينها

 

در بين اين همه انواع گياه بحث ما درباره درختچه کندر است.

اين درختچه کندر در تنه اش يا شاخه هايش شقوقي ايجاد ميشود شيرابه اي که ازش مي آيد بهش علک گويند. چون شيرابه درخت کندر است بهش ميگويند علک الروم.(اما اگر گياهي را فشار بدهي و آبي بيايد ميشود آبميوه. ميشود عصاره.) اين شيرابه اگر در مجاورت هوا خشک شود ميشود سمق.

در بحث سموق يعني خشک شده شيرابه هاي متعدد از گياهان گوناگون بحث ما درباره سمق کندر است.

سمق کندر در بازار معروف است به کندر. به زبان عربي تنها ميشود اللبان. به زبان فارسي پارسي قديم ميگويند بستج.

 

ترکيبات شيميايي

کندر کلا دو نوع است: کندر صنعتي که براي سوزاندن است که محل بحث ما نيست.

کندر خوراکي که محل بحث ماست. اين کندر خوراکي کلا دو نوع سمق دارد. سمق راتنجي و يکي سمق عادي.

سمق عادي، قسمت غير محلول در الکل است که بهش ميگويند سمق

مواد تشکيل شده در اين سمق دو چيز است: آروبين و باسورين

اما سمق راتينجي يعني قسمت محلول در الکل از چهار چيز تشکيل شده است:

يک نوع رزين به نام اولي بانورزن که يک نوع رزين است

يک اسيد آزاد بنام اسيد بوسوليک

يک ماده تلخ

يک اسانس که خود اين اسانس از چهار ماده تشکيل شده است: پينن، دي پانتن، فلان درن، يک نوع الکل خاص بنام اولي بانول .

 

فوائد کندر

در طب سنتي ميگويند کندر مُعَرِق است. عرق آور است.

کساني که ادرارشان کم کار است. شيرشان کم کار است. کساني که شکم روش دائم دارند. کساني که کوليت دارند، کوليت زخمي. اسهال مداوم، اسهال زخمي: کندر مخلوط با شکر طبيعي نيشکر بخورند.

قاعده آور طبيعي است. روماتيسم، بيماري پوستي، بيماري عصبي: با عسل طبيعي بجود

انواع اگزما: کندر را با عسل گون بجود بخورد

بند آور خون است.

 

نکته:

دو اصطلاح در مورد تخصصي بيماريهاي زنان:

1.«آمنوري ثانويه» يعني قطع قاعدگي چندين ماهه يا چندين ساله

2.«منوراژي» يعني قاعدگي شديد

هر دو بيماري است و بايد درمان شود.

درمان اولي: کاهو بدون سس، نعنا، آويشن، سبزي کاسني، گل پر، باقلا. کندر خوراکي.

رازيانه: هم قاعده آور است و هم تنظيم کننده.

آمنوري ثانويه +کوليت روده دارد: کندر را با شکر نيشکر(شکر قهوه اي) يک قاشق چاي خوري کندر يک قاشق غذا خوري شکر هر 8 ساعت يک بار بخورد. پزشکي جديد دارو ندارد.

 

ادامهي فوائد کندر

خشک کننده است يعني ضد بلغم سفيد، ضد تجمع مايعات اضافي.

قابض است: ضد کوليت ضد اسهالات شديد، ضد کوليت زخمي.

به همراه غذا نعنا، آويشن، گل پر، زيره، بعد از غذا يک قاشق مربا خوري سياه دانه، از اين غذا تا آن غذا کندر خوراکي بجود.

از بين برنده‌ي نفخ شديد شکم يا قرقره هاي شکمي و روده اي: سياه دانه با غذا و بعد از غذا بجود و بخورد بين هر غذا تا غذاي ديگر مختصري کندر بجود و فرو ببرد.

تقويت حافظه و هوشياري.

سؤال: کندر براي کساني که افت حافظه دارند؟

جواب: هر روز يک قاشق چاي خوري بجود بخورد

تلخي هايش را قورت بدهد

اگر کندر مرغوب با سمق عربي خورده شود براي رفع بدبويي بيني و تنگي نفس وکساني که سرفه هاي مزمن دارند مفيد است.

گاهي داروي ترکيب عناب+شکر تيغال+گل زوفا ميدهيم که شکر تيغال يک واحد، گل زوفا دو قسمت و عناب سه قسمت ميدهيم براي کسي که سرفه هاي خشک مزمن دارد. ميجوشاند و هر 8 ساعت ميخورد.

اما گاهي هم کندر مرغوب را با سمق عربي به نسبت مساوي بخورد براي رفع سرفه هاي مزمنش خوب است.

سه گرم کندر را در آب بخيساند و ناشتا بخورد. تا چند روز بخورد رطوبت اضافي مغزش از بين ميرود.

کسي که آبسه مغزي دارد، کيست مغزي دارد، سرطان مغزي دارد کندر را با عسل اسطخدوس بخورد.

اگر کندر را با آب سرد بخوريد اسهال را از بين ميبرد استفراغ را هم بند مي آورد. اگر کسي نميتواند بجود، کندر را خورد کند و در آب سرد بريزد و داخل دهان مدتي نگه دارد بعد فرو ببرد.

براي محکمي لثه ها کندر را در بين روز بجود و شب قبل از خواب دندان ها را با پودر صُعد کوفي مسواک بزند. بيماري لثه نميگيرد و اگر بيماري را دارد درمان ميشود و بوي بد دهان هم از بين ميرود.

خانم فاطمه اکبري در کتاب «دايره المعارف گياه درماني» ص 254 ميگويد: مصرف کندر به ويژه در زنان باردار و تأثير آن بر روي حافظه نوزاد از قديم الايام مورد تأکيد بود. در روايات هم زياد است.

با توجه به تحقيقاتي که روي بيش از 100 نفر از مادراني که قبل از زايمان به مدت 3 الي 4 ماه از کندر استفاد کرده اند انجام گرفت معلوم شده است مصرف بيش از حد کندر موجب بيش فعالي کودکان آنها شده است. اما مادراني که به مدت يک ماه يا کمتر از کندر استفاده کرده اند کودکانشان بيش فعال نشده و حتي از هوش بالا برخوردار هستند.

ولي يادتان باشد 4 ماه فيکسش است. اينکه بچه در خانه هاي آپارتماني بازي گوشي ميکند ربطي به بيش فعالي ندارد

بيش فعالي اين است که بچه از ديوار صاف بالا ميرود و همه چيز را قاطي ميکند و....

هم خوب است مرد بخورد و هم زن حامله. حتي يکي دو هفته قبل از حاملگي يا در کل دوره حاملگي هم بخورد اشکال ندارد ولي کم باشد. در هر 24 ساعت 4 الي 5 گرم يعني يک قاشق چاي خوري کافي است. خوب بجود و تلخي هايش را قورت بدهد. کندرش هم مرغوب باشد و اصل باشد.

 

روايات

از طريق اهل نست اين روايت از مولا و نيز ابن عباس نقل شده در کتاب «طب النبوي» ابن قيم جوزي ص301: عليک باللبان فانه يشجع القلب و يذهب بالنسيان( بر تو باد به مصرف بجا و به مقدار لازم و کم جويدن لبان مثلا اللبان الذکر. هم قلبت را محکم و استوار ميکند و دچار اضطراب نميشود و هم دچار فراموشي‌اي که سببش رطوبت اضافي مغز و تجمع مايعات اضافي در پشت پرده مننژ است از بين ميرود.

سن بالاي 40 سال غالبا بلغم اضافي دارند لذا با عسل بخورند بهتر است