94/02/16
بسم الله الرحمن الرحیم
موضوع: مسأله ضدّ/ ادامه بررسی ثمره ششم/
ادامه بررسی ثمره ششم
بیان شد بسیاری از فقهاء و اصولیّون فساد ضدّ عبادی را از ثمرات مبحث ضدّ دانسته اند ولی بعضی از آنها مانند شیخ بهایی، محقّق نائینی، محقّق اصفهانی، امام و محقّق خویی «رحمة الله علیهم اجمعین»، ثمره بودن آن را برای مسأله ضدّ قبول نداشته و هر کدام در جهت عدم پذیرش آن شیوه خاصّی را در پیش گرفته اند.
کلام محقّق نائینی و محقّق اصفهانی «رحمة الله علیهما» به همراه نقد آنها گذشت. بحث در نقد کلام شیخ بهایی «رحمة الله علیه» بود که بیان شد بسیاری از علماء در صدد پاسخ از ایشان بر آمده اند، بعضی از پاسخ ها مبتنی بر پذیرش ارتفاع امر ضدّ عبادی مهمّ و بعضی مبتنی بر عدم پذیرش ارتفاع امر ضد ّعبادی مهمّ می باشند و در هر یک از این دو گروه، دو شیوه از پاسخ دیده می شود، لذا در واقع مجموعه پاسخ ها به چهار پاسخ باز می گردند که در گذشته این پاسخ ها به صورت اجمالی بیان گردید.
پاسخ اوّل یعنی پاسخ محقّق ثانی «رحمة الله علیه» و پاسخ دوّم یعنی پاسخ محقّق خراسانی «رحمة الله علیه» به همراه نقد و بررسی آنها گذشت. در ادامه به بیان پاسخ سوّم یعنی پاسخ امام خمینی «رحمة الله علیه» خواهیم پرداخت.
بیان پاسخ امام خمینی «رحمة الله علیه»
این پاسخ نیز همچون پاسخ اوّل در صدد تصحیح عبادی بودن ضدّ عبادی مهم مبتنی بر مأمورٌ به بودن و عدم ارتفاع امر آن در فرض مأمورٌ به بودن واجب اهمّ است. ایشان توضیح این پاسخ را متوقّف بر روشن شدن چند مقدّمه دانسته اند[1] :
مقدّمه اوّل اینکه در میان اندیشمندان علم اصول، اختلاف است که آیا متعلّق اوامر، طبیعت مأمورٌ به است و یا افراد، به گونه ای که خصوصیّات فردیّه نیز داخل در متعلّق می باشند؟ تحقیق مطلب آن است که متعلّق اوامر، نفس طبیعت مأمورٌ به است و خصوصیّات فردیّه، هر چند در خارج متّحد با طبیعت هستند ولی داخل در متعلّق نبوده و مطلوبیّت ندارند[2] .
مقدّمه دوّم اینکه تفاوت اطلاق و عموم این است که حکم در مطلق به طبیعت عمل تعلّق می گیرد بدون اینکه فرد یا حالت و یا قیدی خاص در تعلّق حکم به آن موضوع نقشی داشته باشد، به تعبیری متعلّق حکم در قضایای مطلقه، صرف وجود طبیعت عمل است با هر حالت و قیدی که باشد، لذا حکم به افراد و حالات و عوارض تعلّق نگرفته است ولی در عموم، حکم به افراد طبیعت عمل تعلّق می گیرد به گونه ای که خصوصیّات فردیّه نیز داخل در متعلّق می باشند[3] .
مقدّمه سوّم اینکه تزاحماتی که احیاناً در مقام امتثال دو امر ایجاد می شود مانند تزاحم وجوب ازاله نجاسة از مسجد با صلاة اوّل وقت، حقائقی متأخّر از تعلّق حکم به موضوعات است، لذا این تزاحمات در ادلّه دالّ بر احکام، مورد لحاظ نبوده و این ادلّه متعرّض آنها نیستند تا چه رسد به اینکه در صدد بیان راهکار علاج آنها باشند. به همین دلیل نمی توان از ادلّه ای که دلالت بر وجوب اهمّ دارند و یا دلیلی که دلالت بر وجوب مهمّ دارد، استفاده نمود که امر مهمّ، به شرطی که مکلّف با اهمّ مخالفت نماید، مأمورٌ به بوده و مطلوبیّت پیدا می نماید[4] .
مقدّمه چهارم اینکه احکام شرعی که به عنوان یک قانون برای موضوعات خارجی ثابت می شوند بر دو قسم می باشند:
یکی احکام انشائی که یک سری احکام کلّی هستند که برای موضوعات خارجی ثابت می شوند و تا زمانی که به مرحله اجرا برسند، تغییر می کنند مانند احکام و قوانینی که برای یک موضوع به صورت کلّی و فی الجمله ثابت می شوند ولی حدود و تفصیلات آنها بعداً، تبیین خواهد شد؛ و دیگری احکام فعلیّ که یک سری احکامی هستند که برای موضوعات خارجی با تعیین تمام خصوصیّات جعل شده و هنگام عمل به آنها هم فرا رسیده است[5] .
بنا بر این احکام شرعیّه دو مرتبه بیشتر ندارند: یکی مرتبه انشاء و قبل از فرا رسیدن زمان عمل و دیگری مرتبه فعلیّت و زمان عمل به آنها و امّا اقتضاء و تنجّز از مراتب احکام شرعیّه نمی باشند[6] .