94/01/26
بسم الله الرحمن الرحیم
موضوع: مسأله ضدّ/ ادامه بررسی ثمره ششم/
ادامه بررسی ثمره ششم
بیان شد بسیاری از فقهاء و اصولیّون فساد ضدّ عبادی را از ثمرات مبحث ضدّ دانسته اند ولی بسیاری از آنها مانند شیخ بهایی، محقّق نائینی، محقّق اصفهانی، امام و محقّق خویی «رحمة الله علیهم اجمعین»، ثمره بودن آن را برای مسأله ضدّ قبول نداشته و هر کدام در جهت عدم پذیرش آن شیوه خاصّی را در پیش گرفته اند. کلام محقّق نائینی و محقّق اصفهانی «رحمة الله علیهما» به همراه نقد آنها گذشت. بحث در نقد کلام شیخ بهایی «رحمة الله علیه» بود که بیان شد بسیاری از علماء در صدد پاسخ از ایشان بر آمده اند، بعضی از پاسخ ها مبتنی بر پذیرش ارتفاع امر ضدّ عبادی مهمّ و بعضی مبتنی بر عدم پذیرش ارتفاع امر ضد ّعبادی مهمّ می باشند و در هر یک از این دو گروه، دو شیوه از پاسخ دیده می شود، لذا در واقع مجموعه پاسخ ها به چهار پاسخ باز می گردند که در گذشته این پاسخ ها به صورت اجمالی بیان گردید. بحث در بیان تفصیلی پاسخ های مذکور بود که پاسخ محقّق ثانی «رحمة الله علیه» و نقد محقّق نائینی «رحمة الله علیه» بر آن بیان گردید. بحث در بیان نقد محقّق خویی «رحمة الله علیه» بر استاد خود محقّق نائینی «رحمة الله علیه» بود، نقد اوّل ایشان بیان گردید. در ادامه به بیان نقد دوّم خواهیم پرداخت.
نقد دوّم محقّق خویی «رحمة الله علیه»
جهت دوّم این است که می فرمایند: «اگر از ایراد اوّل صرف نظر شده و بنا بر این گذاشته شود که محقّق نائینی «رحمة الله علیه» از جمله کسانی است که واجب معلّق را ممکن می داند، با این وجود نیز تفصیل مذکور صحیح نمی باشد.
توضیح مطلب آن است که محقّق نائینی «رحمة الله علیه» فرمودند: «اگر منشأ اعتبار قدرت در متعلّق تکلیف، حکم عقل به قبح تکلیف عاجز دانسته شود، قدر جامع بین فرد مزاحم - غیر مقدور - و فرد غیر مزاحم – مقدور – در نظر عقل مقدور بوده و مأمورٌ به قرار می گیرد و اطلاق این طبیعت و قدر جامع، شامل فرد مزاحم نیز شده و از مصادیق طبیعت مأمورٌ به خواهد بود، لذا اگر مکلّف آن فرد مزاحم را به قصد امتثال امر متعلّق به طبیعت انجام دهد، به صورت صحیح واقع می شود».
در پاسخ گفته می شود: این مطلب مورد پذیرش نمی باشد که اگر منشأ اعتبار قدرت در متعلّق تکلیف، حکم عقل به قبح تکلیف عاجز باشد، طبیعت واجب موسّع از اطلاقی برخوردار است که شامل فرد مزاحم با واجب مضیّق نیز می شود. دلیل این مطلب آن است که اطلاق متعلّق این وجوب یعنی جامع بین فرد مزاحم و فرد غیر مزاحم، از دو حالت خارج نیست: یا اطلاق شمولی بوده و متعلّق، مطلق شمولی می باشد و یا اطلاق بدلی بوده و متعلّق، مطلق بدلی می باشد.
اگر اطلاق شمولی باشد، در مطلق شمولی به اعتبار اینکه تمام افراد طبیعت را در بر می گیرد، حکم به تعداد افرادی که برای طبیعت متصوّر است، انحلال پیدا می نماید و هر یک از افراد به صورت مستقلّ، حکمی جدای از دیگری دارد؛
بر این اساس در ما نحن فیه، امر صلِّ در واجب موسّع که فرضاّ تعلّق به طبیعت گرفته است، منحلّ به چندین امر و وجوب به تعداد افراد طبیعت صلاة می گردد و اگر در میان افراد این طبیعت، فردی وجود داشته باشد که مانع دارد مانند فرد مزاحم با واجب مضیّق، مقدور مکلّف نبوده و حکمی به آن تعلّق نمی گیرد، لذا در صورتی که مکلّف آن را انجام دهد به صورت صحیح واقع نمی شود و در این جهت هیچ فرقی نیست که منشأ اعتبار قدرت در متعلّق تکلیف، حکم عقل به قبح تکلیف عاجز باشد و یا خطاب شرعی چنین اقتضایی داشته باشد.
و امّا اگر اطلاق بدلی باشد، کما هو التحقیق فی المقام، در مطلق بدلی متعلّق امر صرف وجود طبیعت است بدون اینکه خصوصیّات و تشخّصات خارجی افراد، داخل در متعلّق امر باشند، لذا مأمورٌ به و مطلوب صرف وجود آن عمل است در یکی از زمان هایی که برای آن عمل متصوّر است، نه در تمام آن زمان ها و برای قادر بودن مکلّف همین مقدار کافی است که بتواند این عمل را در یکی از این زمانها انجام دهد؛
بر این اساس در ما نحن فیه، اگر عمل دیگری مثل ازاله نجاست در عرض این عمل و طبیعت مأمورٌ به و در یکی از زمانهای متصوّر برای انجام این مأمورٌ به، وجوب پیدا نماید، هیچ تنافی و تزاحمی میان آنها بر قرار نیست، لذا انطباق عمل مأمورٌ به در مجموعه زمانی خاصّ، بر فردی که در اوّل وقت اتیان شده است – فرد مزاحم - بلا اشکال خواهد بود و در صورتی که مکلّف آن را به داعی امتثال امر متعلّق به طبیعت انجام دهد، به صورت صحیح واقع می شود و در این جهت هیچ فرقی نیست که منشأ اعتبار قدرت در متعلّق تکلیف، حکم عقل به قبح تکلیف عاجز دانسته شود و یا خطاب شرعی»[1] .