91/09/12
بسم الله الرحمن الرحیم
موضوع: اوامر/ بررسی مدلول هیئت امر/
ادامه جهت دوّم:
بیان شد که بحث از جهت دوّم و بررسی مدلول هیئت امر باید در دو محور جداگانه پی گیری شود: یکی بحث از مدلول وضعی هیئت امر و دیگری بحث از مدلول ظهوری آن می باشد.
بیان محور اوّل: بررسی مدلول وضعی
شکی نیست در اینکه هیئت امر در لسان شارع، در مقام افاده معانی مختلفی استعمال شده است و بعضی از علمای اصولی مانند آمدی، موارد اطلاق صیغه امر را تا پانزده مورد ذکر کرده اند. ایشان در کتاب الاحکام[1] می گوید: «اندیشمندان اصولی اتفاق نظر دارند بر اطلاق صیغه امر و استعمال آن در ازاء پانزده مورد:
1-اعتبار وجوب مثل قوله تعالی «اقم الصلوة»؛2- ندب و استحباب مثل قوله تعالی «فکاتبوهم»؛3- ارشاد مثل قوله تعالی «فاستشهدوا»؛4- اباحه مثل قوله تعالی «فاصطادوا» که بعد از حرمت صید مطرح می شود؛5- تادیب؛6- امتنان؛7- اکرام؛8- تهدید مثل اعملوا ما شئتم؛9- انذار؛10- تسخیر؛11- تعجیز؛12- اهانة و تحقیر؛13- تسویه؛14- دعاء مثل «اغفر لی»؛15- تمنّی».
و برخی دیگر از علمای اصولی تا هجده مورد و برخی نیز بیشتر از سی مورد برای اطلاق صیغه امر ذکر کرده اند[2] .
انّما الکلام در این است که:
آیا معانی مذکور برای هیئت امر، معانی موضوع له و حقیقی صیغه امر به نحو اشتراک لفظی هستند و صیغه امر برای فرد فرد آنها به صورت جداگانه وضع شده است؛
و یا اینکه تمام این موارد، افراد و مصادیق معنای موضوع له صیغه امر می باشند و صیغه امر به نحو اشتراک معنوی برای یک معنای عام وضع شده است که در تمام این افراد وجود دارد؛
و یا اینکه برای یک یا چند مورد بخصوص از این موارد وضع شده است و استعمالش در سایر موارد علی نحو المجاز می باشد؛
و یا اینکه صیغه امر اساسا در هیچ کدام از موارد مذکور استعمال نشده است، بلکه مستعمل فیه در تمام این موارد معنای دیگری است و معانی مذکور چیزی جز دواعی مختلف برای استعمال صیغه امر در معنای موضوع له نمی باشند. در اینجا اقوال مختلفی در میان اصولیون وجود دارد.
بیان اقوال در مساله:
قول اوّل: صیغه امر در تمامی این موارد به نحو اشتراک لفظی وضع شده است. یعنی همانطوری که لفظ عین برای چندین معنا به اوضاع متعدّد وضع شده است، صیغه امر نیز برای هر یک از این معانی پانزده گانه به اوضاع متعدّد و به صورت جداگانه وضع شده است. این قول را شیخ طوسی «رحمة الله علیه» در العدّة[3] و غزالی در المنخول[4] به جماعتی از علماء نسبت داده اند و علی التحقیق قائل به این قول خیلی مشخّص نیست.
قول دوّم: صیغه امر به اشتراک لفظی برای چهار معنای وجوب، ندب، اباحه و تهدید وضع شده است و استعمال آن در سایر موارد علی نحو المجاز می باشد. لذا استعمالش در آن چهار معنا نیاز به قرینه معیّنه و در سایر موارد نیاز به قرینه صارفه دارد. این قول به اصولیّون از واقفیّه نسبت داده شده است.
قول سوّم: صیغه امر در خصوص وجوب، ندب و اباحه به اشتراک معنوی وضع شده است. چون معنای جامع موضوع له برای صیغه امر اذن در فعل است و اذن در فعل افرادی دارد. یکی اذن در فعل لزوما، دیگری اذن در فعل ندبا و سوّم اذن در فعل اباحة. و امّا استعمال آن در غیر این سه مورد علی نحو المجاز است. این قول را بعضی به سید مرتضی «رحمة الله علیه» نسبت داده اند[5] . چون سید مرتضی در الذریعة می فرماید صیغه امر مشترک بین امر و اباحه است[6] . چنانچه مراد سید از کلمه امر همان اذن در فعل وجوبا و یا ندبا باشد این نسبت درست است و الّا این نسبت درست نمی باشد.
قول چهارم اشتراک لفظی صیغه امر میان ایجاب و ندب است و این قول منسوب به شافعی[7] است.
اقوال دیگری[8] نیز مطرح شده است که ما نظر به عدم اهمّیّت این اقوال تفصیلی از ذکر آنها اجتناب می کنیم.
و امّا قول پنجم: قول محقق خراسانی[9] «رحمة الله علیه». ایشان در کفایة الاصول می فرماید ما اصل استعمال صیغه امر در معانی مذکور را انکار می کنیم و می گوییم صیغه امر در هیچ کدام از این معانی استعمال نشده است تا اینکه بحث کنیم استعمال آن در کدام یک از آن معانی حقیقت و در کدام مجاز است. بلکه به نظر ما صیغه امر در تمام موارد مذکور، یک مستعمل فیه بیشتر ندارد و آن طلب انشائی است. غایة الامر دواعی بر استعمال صیغه در طلب شیء مختلف می باشد. تارة داعی بر این استعمال، طلب حقیقی، بعث و تحریک اشخاص به انجام عمل است و تارة اخری تهدید است و ثالثة تعجّب است و هکذا.
سپس در پایان می فرمایند[10] : نهایت چیزی را که می توان ادّعا نمود آن است که صیغه امر، برای انشاء طلبی وضع شده که به داعی بعث و تحریک اشخاص به انجام عمل صورت گرفته باشد و استعمال آن در انشاء طلب به سایر دواعی مجاز خواهد بود.
خلاصه کلام محقق خراسانی این است که: صیغه امر، فقط برای طلب انشائی به داعی بعث و تحریک وضع شده است و استعمال آن حتّی در طلب انشائی، چنانچه به سایر دواعی باشد و همچنین در غیر طلب انشائی، یا علی نحو المجاز بوده و یا غلط می باشد.