1400/06/24
بسم الله الرحمن الرحیم
موضوع: مسائل مستحدثه/بانکداری /تاریخچه بانک
بحث ما در بانکداری بود. فهرست مباحث خودمان را در جلسه قبلی اجمالا مطرح کردیم. در اینجا وارد بیان مقدمات این بحث می شویم:
مقدمه اول: تاریخچه بانک
گفته اند در اروپا در قرون وسطا، در قرن سیزده و چهارده میلادی، بانکداری آغاز شده است، یعنی حدودا 700 سال پیش، بعد از جنگ های صلیبی، که این جنگ ها باعث شده است که اروپایی ها به شرق بیایند و با آداب اهل شرق آشنا بشوند، و از آن حالت بسته بودن بیرون بیایند و با فرهنگ های جدیدی آشنا شوند.
در آن زمان بانکداری شروع شده، کلمه «بنک» هم یک کلمه ایتالیایی است و به معنای نیمکت است، نیمکتی که صراف بر روی آن می نشسته و از مردم پول دریافت می کرده یا به آنها پول می داده، به آن نیمکت بنک می گفته اند، عرب ها می گویند «المصطبة».
اولین بانک هم گفته اند در سال 1401 میلادی در بارسلونا در اسپانیا وجود داشته است. اول بانک در دست صرافی ها بود، بعدا هم دولت ها به فکر افتادند که بهتر است خودمان بانک ایجاد کنیم. قدیمی ترین بانک حکومی و دولتی در سال 1587در ونیز تاسیس شده است، بعدا هم در آمستردام هلند در سال 1609 میلادی بانک دیگری تاسیس شده. پس اولین بانک ها در کشور اروپایی تاسیس شده اند.
مقدمه دوم: تعریف بانک
در اینجا تعریفات مختلفی وجود دارد، به چندتا از این تعریفات اشاره می کنیم:
1.گفته اند بانک جایی است که در آن پول مورد خرید و فروش واقع می شود، «البنك هی مؤسسة تتاجر بالنقود ، وهي مؤسسة للإيداع والحفظ وإصدار النقود وأيضاً لمنح القروض وخصم الكمبيالات وتسهيل نقل الحوالات من مكان إلى آخر ».[1]
بانک جایی است که با پول تجارت می کند، در ذهن ما بانک جایی که قرض می دهد، مضاربه می کند و... نه، بانک جایی است که در آن با پول تجارت می کنند. این حقیقت بانک است. پول می فروشد و یا می خرد، مثلا پانصدهزار به شما می فروشد به مقدار بیشتری و می گوید شما مدت دار به من برگردان. صحبت قرض و مثل آن نیست، تحت آن عنوان پول نمی دهد، تحت عنوان خرید و فروش، پول می دهد. پس بانک از اساس محل خرید و فروش پول است.
«و هي مؤسسة للایداع و الحفظ و اصدار النقود و لمنح القروض، ... »، بانک ها موسسه ای برای به ودیعه گذاشتن پول و حفظ آن و خلق پول و دادن وام است.
(و در بریتانیکا که دانشنامه معروفی است آمده که:
Bank، an institution that deals in money and its substitutes and provides other money-related services. In its role as a financial intermediary، a bank accepts deposits and makes loans.
بنك، مؤسسة تتاجر بالنقود وبدائلها وتقدم خدمات أخرى متعلقة بالمال. في دوره كوسيط مالي ، يقبل البنك الودائع ويقدم القروض. نیاز به ترجمه نیست.)
بانک موسسه خلق پول است، چطور؟ از راه های مختلف، مثلا آقای مددی 100هزار در بانک می گذارد، طبق قانون 20درصد آن را بانک باید در بانک مرکزی به عنوان ذخیره قانونی به ودیعه بگذارد، می ماند 80 هزار، بانک دوباره این مبلغ را تحت عنوان مضاربه یا عنوان دیگری که برای بانک سودآوری داشته باشد به شخص دیگری پرداخت می کند، این شخص دیگر هم دوباره پول را در حساب خودش در بانک قرار می دهد و آن را آنجا سپرده گذاری می کند، پس دوباره 80 هزار به حساب بانک برمی گردد، بانک هم دوباره 80درصد آن را به شخص دیگری پرداخت می کند و بانک این کار را همین طور ادامه می دهد. این کار بانک خلق پول است، یعنی با مقدار کمی پول، مقدار زیادی پول به مشتری ها می دهد.
شما فرض کنید کسانی که از بانک پول گرفته اند همه در یک روز برای خرید بروند، لذا آن 100هزار قبلی مثلا می شود 400هزار، یعنی قدرت خرید 400هزار تومان به اندازه 100هزار تومان است، و این باعث می شود ارزش پول کاهش پیدا کند، زیرا تقاضای خرید، با ورود پول به بازار زیاد می شود. مثلا اگر یک نون هزار تومان بوده الان یک نون می شود چهار هزار تومان. خلق پول این چنین ارزش پول را کاهش می دهد. خلاصه طبق این تعریف، کار بانک همین است که پول خلق کند، با مقدار کمی پول، مقدار زیادی پول خلق می کند.
نکته: اقسام بانک ها
بانک ها البته به اعتبارات مختلفی تقسیمات فراوانی دارند:
یک تقسیم این است که بانک یا تجارتی است مثل بیشتر این بانک هایی که الان وجود دارند، و یا اینکه سرمایه ای است، و سرمایه را جذب می کند و به سمت صنعت و یا جاهای سرمایه ای دیگر سوق می دهد، مثلا بانک کشاورزی و مسکن سرمایه ای هستند، که پول را به سمت سرمایه گذاری هدایت می کند.
یک تقسیم این است که بانک ها یا سنتی اند و یا اسلامی اند، یا بگوییم بانک های تجاری و اسلامی. بانک های مشارکتی همان بانک های اسلامی اند، می گویند ما در سود و ضرر با مشتریان شریک هستیم. اما بانک های تجاری که همان بانک های سنتی بودند و در زمان طاغوت بودند و یا در کشورهای دیگر وجود دارند، می گویند نه ما پول می دهیم به مشتری و از او با سود پول پس می گیریم و کاری با سود و زیان او نداریم، و مشارکتی نیستند.[2] ادامه بحث جلسه بعدی. والحمدلله ربّ العالمین.