درس مهدویت استاد طبسی

92/10/15

بسم الله الرحمن الرحیم


مقدمه
بحث ما راجع به روایات مادر امام زمان  #  و پاسخ به شبهاتی است که به روایت بشر نخاس وارد کرده بودند.در ادامه، تتمه ای از اشکالات باقی مانده بر روایت بشر نخاس را بیان می‌کنیم.
اشکال عدم نقل روايت توسط معاصران شيباني
یکی از اشکالات این است که برخی مدعی شده اند که اگر این روایت، صحت داشته باشد چرا معاصرین شیبانی، مانند مرحوم نوبختی و قمی و مرحوم کلینی و مسعودی این قضیه را نقل نکرده اند؟ می‌خواهند بگویند که عدم نقل معاصرین او دلیل بر ضعف یا جعل روایت است.
جواب اشکال
واقعا این اشکالات علمی نیست. چون نقل نشدن قضیه و روایتی از طرف این افراد، دلیل بر ضعف نیست. بله! اگر این بزرگواران، فقط در مقام استقصای روایات معتبر باشند - قصدشان این باشد که تنها،روایت معتبر را ذکر نمایند – بیان چنین اشکالی ممکن است. در حالیکه چنین مبنایی – غیر از مرحوم کلینی – از سوی آن ها، قصد نشده است. ضمن اینکه به فرض، چنین مبنایی را هم داشته اند؛ روایات معتبر را از نظر خودشان بیان کرده اند و دلیلی بر لزوم تبعیت دیگران از مبنای آن‌ها نمی باشد.
از سوی دیگر، در جواب اینکه چرا افرادی مثل مسعودی، چنین روایتی را بیان نکرده اند؛ باید گفت که مگر او چقدر روایت، از حضرت مهدی ×  آورده است؟ مگر همه کتاب او چند صفحه است؟ تمام روایاتی که مسعودی راجع به حضرت مهدی ×  نقل می‌کند چهار و نیم صفحه است.آیا عدم بیان او در این چهار و نیم صفحه دلیل بر این است که روایت، ضعیف و جعلی است؟ اصلا بنای مسعودی بر اختصار بوده است.
نکته ی دیگر که قابل ذکر است اینکه؛ مگر می‌توانید ادعا کنید که قدما به تمام این روایات و کتب دسترسی داشته اند؟ مرحوم نجاشی، مولفین شیعه و غیر شیعه را نام می‌برد و برای برخی، دهها کتاب ذکر می‌کند.آیا خود نجاشی و غیر نجاشی به تمام کتابها دسترسی داشته اند؟ از کجا می‌توان ثابت کرد؟« کم ترک الاول للآخر»
شما کتاب مستدرک الوسایل را ببینید. اساس این کتاب، کتاب اشعثیات است. اشعثیات به دست شخصیت های بزرگی – مثل مرحوم حر عاملی و مرحوم مجلسی - که دنبال جمع آوری کتاب و روایت بوده‌اند، نرسیده است. با اینکه مرحوم مجلسی افرادی داشت که کتابها را از شرق و غرب عالم می‌آوردند، ولی دسترسی به این کتاب نداشته است. اگر در زمان مجلسی با آن تشکیلات و پیگیری نتوانستند به بعضی کتب، دسترسی داشته باشند به طریق اولی در زمان قدیم که امکانات اینگونه نبوده، دسترسی به بعضی از منابع مشکل تر بوده است. پس این اشکال علمی نیست که گفته شود حالا که نوبختی، قصه ی بشر نخاس و جریان مادر امام زمان را نقل نکرده است، پس روایت جعلی و ضعیف است. این استدلالات علمی نیست.
اشکال شخصيت سازي
اشکال بعدی هم، گر چه قابل بیان نمی باشد ولی چون گفته شده، آن را عرض می‌کنم.می‌گویند کسانی که این جریان را نقل کرده‌اند، دنبال این هستند که شخصیت تراشی کنند. یعنی که این روایت، جعل شده و جاعلین می‌خواستند منزلتی والا برای حضرت نرجس قائل شوند.این ها، جعلی بودن روایت را مفروغ عنه گرفته ودنبال وجه جعل روایت می‌گردند.
جواب اشکال
چگونه می‌توان چنین سخنی را بر زبان جاری کرد در حالیکه حضرت نرجس از خاندان بزرگی بوده و از شرافت و منزلتی بزرگ برخوردار بوده است. این بانوی مکرمه از طرف مادر به شخصیت با عظمتی مثل شمعون که یار معروف حضرت مسیح بود، و از طرف پدر به قیصر روم منتهی می‌شود.
خیلی تعجب می‌کنم کسی که ادعای تحقیق و تتبع داشته باشد ولی اینطور حرف بزند! اشکالی را مطرح کنند که هیچ مبنا و اساسی نداشته باشد. در واقع مستشکل، می‌خواهد دیگران را به عوام فریبی و عوام زدگی متهم کند. آیا می‌خواهد شخصیتهایی مثل شیخ طوسی و طبری و صدوق، که ناقل جریان هستند، به عوام فریبی متهم سازد؟ و یا حقیقت خود را آشکار سازد؟ با تمام احترامی که برای برخی از آنها قائلم، باید گفت که بیان چنین اشکالاتی، دور از تتبع و تحقیق است. اگر بخواهیم اینطور اشکال کنیم، سنگ روی سنگ بند نمی‌شود. چون این‌ها گفته‌اند، نقل کردم وگرنه به نظر حقیر در مباحث علمی جای پرداختن به این اشکالات نیست.
اشکال سندي
اشکال اساسی که در این روایت است، اشکال سند است. ما این اشکال را مطرح نکردیم و اکنون بیان می‌کنیم.بعضی قائلند که این روایت مشکل سندی دارد.
جواب اشکال
ما عرض می‌کنیم که این روایت را سه نفر از بزرگان در کتب خود نقل کرده‌اند.
سند اول:اولین کسی که نقل می‌کند، مرحوم صدوق است که می‌فرمایند:
«حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ عَلِيِّ بْنِ حَاتِمٍ النَّوْفَلِيُّ قَالَ حَدَّثَنَا أَبُو الْعَبَّاسِ أَحْمَدُ بْنُ عِيسَى الْوَشَّاءِ الْبَغْدَادِيُّ قَالَ حَدَّثَنَا أَحْمَدُ بْنُ طَاهِرٍ الْقُمِّيُّ قَالَ‏ حَدَّثَنَا أَبُو الْحُسَيْنِ مُحَمَّدُ بْنُ بَحْرٍ الشَّيْبَانِيُّ قَالَ:»
تعبیر به «حَدَّثَنَا» یعنی که برای جمعی نقل کردند و ما شنیدیم. به تعبیر دیگر، نقل برای شخص نبوده و در مجامع عمومی و کلاس درس، مطرح شده است. راوی روایت، شیبانی است که مرحوم صدوق با سه واسطه از او نقل جریان می‌کند.
سند دوم: منبع دیگری که روایت را نقل می‌کند، مرحوم طبری در دلائل الامامة است. ایشان می‌فرماید:
«حَدَّثَنَا أَبُو الْمُفَضَّلِ مُحَمَّدُ بْنُ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ الْمُطَّلِبِ الشَّيْبَانِيُّ سَنَةَ خَمْسٍ وَ ثَمَانِينَ وَ ثَلَاثِمِائَةٍ، قَالَ: حَدَّثَنَا أَبُو الْحُسَيْنِ مُحَمَّدُ بْنُ بَحْرٍ الرُّهْنِيُ‏ الشَّيْبَانِيُّ، قَال»
‏ شیبانی (سال 385) این جریان را برای آقای طبری نقل می‌کند. اگر اشکالی در این سند هست، اشکال فاصله و زمان است. زیرا شیبانی که روایت را از بشر نخاس شنیده است، سال 286 است ولی، شیبانی که طبری از او نقل روایت می‌کند، سال 385 می‌باشد. یعنی تقریبا صد سال فاصله است. پس باید یکی از این دو، معمر باشند.
روات معمر
در بین شیعه، معمرین هستند، همان‌گونه که ثلاثیات در بین اهل سنت، موجود است. بخاری که قرن سوم است به سه واسطه از پیامبر نقل کرده است. پس راویان عمرشان زیاد بوده است. البته ما هم در کتاب کلینی شریف، ثلاثیات داریم که به سه واسطه از معصوم نقل می‌کند. افرادی هستند که امیرالمومنین علی ابن ابیطالب ×  را دیده و در مرو امام رضا ×  را هم درک کرده‌اند. او حبابه والبیه است که هنگام رحلت، 235 سال دارد.
حبابه والبيه:
روایتش را نگاه کنید. روایت بسیار جالب و مهم است. در قسمت نساء در کتب رجالی نگاه کنید. مرحوم مامقانی قصه حبابه والبیه را مفصلاً نقل می‌کند و مرحوم کلینی و مرحوم مجلسی هم بیانی دارند.
ایشان، خدمت امیرالمومنین ×  در رحبه رسید و پرسید علامت امامت چیست؟ فرمود: آن سنگريزه را بياور و با دستش به سنگ كوچكى اشاره كرد، آوردم و با خاتم خود بر آن نقشى زد سپس فرمود: اى حبابه! هر كس مدّعى امامت شد و توانست چنان كه ديدى نقشى بر سنگريزه زند بدان كه او امام مفترض الطّاعة است و چيزى را كه امام بخواهد از وى پوشيده نخواهد ماند. گويد: از نزد او برگشتم تا آنكه امير المؤمنين  ×  شهید شد و به نزد حسن ×  آمدم در حالى كه بر جايگاه امير المؤمنين  ×  نشسته بود و مردم از وى پرسش مى‏كردند فرمود: اى حبابه والبيه! گفتم: لبّيك اى مولاى من فرمود: آنچه با خود دارى بياور، گويد: آن سنگريزه را بدو دادم و بر آن نقشى زد همچنان كه امير المؤمنين  ×  بر آن نقش زده بود، گويد: به نزد حسين  ×  آمدم در حالى كه او در مسجد النّبىّ  |   نشسته بود. مرا به نزد خود فراخواند و مرحبا گفت و فرمود: در امامت چنان كه خواهى دليلى هست، آيا دليل امامت را مى‏خواهى؟ گفتم: آرى اى آقاى من! فرمود: آنچه همراه دارى بده، و آن سنگريزه را به حسين  ×  دادم و او بر آن نقشى زد. حبابه‏ گويد: سپس به نزد علىّ بن الحسين 8 آمدم در حالى كه پير و ناتوان بودم و در آن روز يك صد و سيزده سال داشتم، او را مشغول عبادت ديدم كه راكع و ساجد بود و از مشاهده آن نشانه، نااميد بودم. با انگشت سبّابه خود به من اشاره فرمود و جوان شدم،...سپس فرمود: آنچه همراه دارى بده، و آن سنگريزه را دادم و بر آن نقشى زد، سپس به نزد امام باقر  ×  درآمدم و بر آن نقشى زد، بعد از آن به نزد امام صادق  ×  درآمدم و بر آن نقشى زد، بعد از آن به نزد امام كاظم  ×  درآمدم و بر آن نقشى زد و سرانجام به نزد امام رضا  ×  درآمدم، امام اشاره کرد و برای بار دوم جوانی ام برگشت. بعد امام گفتند آن سنگ را بده. زیر امضای امام کاظم امضا کردند. خواستم بروم صدایم کردند. یک بقچه ای بود به من دادند و پولی هم دادند و فرمودند بگیر که بیش از این نیاز نداری، در بقچه کفنی بود که 6 ماه بعد ظاهرا فوت شد.
پس معمرین وجود داشته اند و کم هم نبوده اند و اگر کسی خواسته باشد اشکال کند، مثبت و دلیل می‌خواهد.
جابر ابن عبدالله انصاری: پدرش در احد شهید شد در حالیکه 2 # 0 سال عمرش بود. خودش پیامبر را ملاقات کرد و امام باقر و امام صادق8 را هم ملاقات کرد.
عامر ابن واثله ابوالطفیل: شرح حالش را مطالعه کنید که صحابی است و پرچمدار حضرت مختاربود. از برادران اهل سنت کسانی که به مختار حمله کرده و او را کذاب دانسته و از طرفی یک صحابی، پرچمدار اوست، ندانسته به صحابی هم جسارت می‌کنند. او از اصحاب پیامبر بود که سال، صد به بعد فوت شد.
ما معمرین زیاد داریم، پس در این مورد - که طبری در سال 385 از شیبانی نقل می‌کند و شیبانی روایت را در سال 286 از بشر نخاس شنیده است - به نظر بنده، اشکالی نیست. فاصله خیلی است و واسطه هم ندارد. اگر داشته باشد، ارسال است و نداشته باشد هم مشکلی نیست، البته باید در کتب رجالی مراجعه کنیم که این شخص عمرش اینقدر زیاد بوده یا نه؟ محمد بن بحر شیبانی پیدا است که عمر طویلی داشته و در همان جریان می‌گوید که روایت و مطلبی دارم و سن من زیاد است و می‌ترسم بمیرم و این مطلب به کسی منتقل نشود، پس این طرف هم باید عمرش طویل باشد.
بنابراین، طبری شیعی روایت را به یک واسطه از شیبانی نقل می‌کند که همان واسطه هم، نامش شیبانی است اما محمد ابن عبدالله. این یک جواب که معمر هستند. جواب دیگر اینکه در نقل طبری، سال 285 ندارد. ممکن است در نقل کمال الدین این تاریخ آمده باشد. لذا ممکن است در سنة بعد نقل کرده باشد، پس اشکال خیلی وارد و محکم نیست.
سند سوم: منبع سومی که روایت را نقل می‌کند، شیخ الطائفه در کتاب الغیبة است. ایشان می‌فرماید:
«أَخْبَرَنِي جَمَاعَةٌ عَنْ أَبِي الْمُفَضَّلِ الشَّيْبَانِيِّ عَنْ أَبِي الْحُسَيْنِ مُحَمَّدِ بْنِ بَحْرِ بْنِ سَهْلٍ الشَّيْبَانِيِّ الرُّهْنِي‏ قَالَ قَالَ بِشْرُ بْنُ سُلَيْمَانَ النَّخَّاسُ وَ هُوَ مِنْ وُلْدِ أَبِي أَيُّوبَ الْأَنْصَارِيِّ أَحَدُ مَوَالِي أَبِي الْحَسَنِ وَ أَبِي مُحَمَّدٍ ع وَ جَارُهُمَا بِسُرَّ مَنْ‏رَأَى‏»
«أَخْبَرَنِي جَمَاعَةٌ » جماعتی که از آن‌ها نقل می‌کند، چه کسانی هستند؟ به کتاب بحار الانوار عدد صفر، صفحه 96 مراجعه فرمایید. در شرح حال شیخ الطائفه مرحوم طوسی می‌فرماید:
«و كلّما ذكر العدّة أو الجماعة عن أبي المفضّل الشيبانيّ فالظاهر أنّه أراد أبا عبد اللّه الغضائريّ و أحمد بن عبدون المعروف بابن حاشر و أبا طالب بن عرفة و أبا الحسن الصّقال [الصفّار] و أبا عليّ الحسن بن إسماعيل بن اشناس‏»
شیخ طوسی این روایت را از 5 نفر نقل می‌کند. حالا شما شرح حال این 5 نفر ر ا ببینید. شاید به برخی، اشاره کنیم و وارد بحثهای دیگر شویم. برخی از این‌ها از مشایخ نجاشی هستند و کسی که شیخ نجاشی باشد، ثقة است. ایشان روایت را برخلاف مرحوم طبری و مرحوم صدوق که از یک نفر نقل کرده‌اند، از 5 نفر نقل می‌کند. شرح حال اینها را نگاه کنید. امکان دارد یک یا دو نفر از این‌ها معروف نباشند، ولی همه که اینطور نیستند. این 5 نفر از ابوالمفضل شیبانی نقل می‌کنند، همان کسی که مرحوم طبری هم از او نقل می‌کند. اجازه بدهید یک یا دو تا از این بزرگواران را برای شما توضیح بدهم.
أحمد بن عبدون المعروف بابن حاشر
مرحوم مامقانی در تنقیح المقال در دو جا از ایشان نام می‌برد. در جایی به طور مختصر می‌فرماید: «احمد ابن عبدون هو احمد ابن عبدالواحد کما مر» و در جای دیگر در مورد ایشان مفصل بحث می‌کند.
«قال النجاشی احمد بن عبدالواحد بن احمد البزاز ابو عبدالله، شیخنا له کتب... و كان علوّا فى الوقت...»
مرحوم مامقانی بعد از نقل قول نجاشی که ابن عبدون را از مشایخ خود می‌داند، در مورد عبارت «كان علوّا فى الوقت» نجاشی در مورد ابن عبدون می‌فرماید: « اى كان فى غاية الفضل و العلم و الثقة و الجلالة فى وقته و اوانه » یعنی در نهایت فضیلت و علم و وثاقت و جلالت بود.
سپس حرف شیخ طوسی را نقل می‌کند که قائل است ابن عبدون در  # 23 ق رحلت کرد. علامه حلی هم در خلاصه، حرف نجاشی را نقل می‌کند.
در اینجا مرحوم مامقانی در مورد ابن عبدون مطلبی دارد. ایشان می‌فرماید:
«لم یرد فی الرجل توثیق صریح من احد منهم» در مورد ابن عبدون تصریح به وقاقت از جانب بزرگان نشده است. در جواب مرحوم مامقانی باید گفت که ما از خودتان یاد گرفتیم که فرمودید گاهی در وثاقت شخص، از چارچوب ثقة خارج می‌شویم. ابن عبدون شیخِ نجاشی است و خودتان فرمودید که مشایخ نجاشی همه ثقه هستند. [ ثقه بودن مشایخ نجاشی فقط مبنای ایشان نیست، دیگران هم مثل مرحوم خوئی چنین مبنایی را قبول دارند.]
 البته ایشان، روایات ابن عبدون را صحیح می‌داند و ایشان را توثیق می‌کند. و می‌فرماید؛ همین که علامه حلی و ابن داوود، نام او را بیان کرده‌اند، ظاهرش این است که ابن عبدون از معتمدین است و شکی نیست که وی امامی است. لذا اگر وثاقتش ثابت شود، حدیثش صحیح می‌باشد و اگر ثابت نشود، حسن است. مرحوم مامقانی در ادامه می‌فرمایند: اظهر این است که ایشان از مشایخ نجاشی است و نجاشی هم تصریح دارد که او «كان علوّا فى الوقت» - یعنی دارای رتبه عالی در زمان خودش – می‌باشد، پس ما نیازی به تصریح توثیق ابن عبدون نداریم.[1]


[1] . مامقانی، تنقیح المقال، ج 6، صص 296 و 304.