درس خارج اصول حضرت آیت الله سبحانی
87/08/14
بسم الله الرحمن الرحیم
المقدمة الاولی: اداة حصر
ادات حصر عبارت اند از الا، انما، بل، تقدیم ما حقه التاخیر و تعریف المسند الیه.
ابتدا الا را بحث می کنیم و سپس به سراغ سایر اداة اسثناء می رویم.
ابن هشام می گوید (الا) یستعمل علی وجوه:
1- للاستثناء: مانند: (فَشَرِبُوا مِنْهُ إِلاَّ قَليلا)
2- للوصف: مانند (لَوْ كانَ فيهِما آلِهَةٌ إِلاَّ اللَّهُ لَفَسَدَتا) که به معنای غیر است ای غیر الله.
3- للعطف: مانند: (لا تَخَفْ إِنِّي لا يَخافُ لَدَيَّ الْمُرْسَلُونَ * إِلاَّ مَنْ ظَلَمَ ثُمَّ بَدَّلَ حُسْناً بَعْدَ سُوءٍ)
4- الزائدة: که فقط در شعر برای تنظیم نظم شیء به کار می رود.
در الا در مواردی بحث می کنیم:
1- آیا استثناء از نفی اثبات و استثناء از اثبات نفی می باشد؟
2- آیا الادلالت بر حصر دارد یا نه؟
3- آیا دلالت الا بر حکم مستثنی منطوقی است یا مفهومی؟
4- آیا دلالتش بر حصر مفهومی است یا منطوقی؟
الامر الاول: آیا استثناء از نفی اثبات و استثناء از اثبات نفی می باشد.
این مورد جای بحث ندارد و واضح است که استثناء از نفی اثبات و است و هکذا بر عکس.
تنها مخالف در این مسئله جناب ابو حنیفة است که قائل است این حرف صحت ندارد و برای صحت مدعایش به دو حدیث تمسک می کند: (لا صلاة الا بطهور) و (لا صلاة الا بفاتحة الکتاب) به این بیان که اگر این کلام درست باشد باید تنها برای نماز وضو بگیرید (و دیگر نماز را نخوانید) و یا تنها فاتحة الکتاب بخوانید و کل نماز از شما ساقط شده باشد.
یلاحظ علیه: در روایت نیست (لا صلاة الا طهورا) و بائی که بر سر «طهور» آمده است به معنای «مع» است یعنی «لا صلاة الا مع طهور» و حاکی از این است که وجود و ادا کردن بقیه ی اجزاء مسلم گرفته شده است.
البته ممکن است ایشان قائل باشد که باء که بر سر طهور آمده است زائده باشد که جواب آن این است که زائده بودن خلاف اصل است.
الامر الثانی: آیا استثناء دلالت بر حصر می کند یا نه؟
توضیحه: آیا آنی که استثناء می شود فقط همین است که بعد از الا آمده است که از مستثنی منه خارج شده است و چیز دیگری استثناء نشده است مثلا در (ما جائنی القوم الا زید) آیا به این معنا است که فقط آن کسی که آمده است زید است.
خطیب قزوینی در تهذیب می گوید که نفی و استثناء اگر با هم جمع شودند مفید حصرند است و صرف استثناء کفایت نمی کند.
نقول: برای اینکه استثناء دلالت بر حصر می کند چند دلیل اقامه شده است:
التبادر: همانطور که شیخ در مطارح الانظار و محقق خراسانی می گویند این است که ما خرج من الحکم المتقدم عبارة عن زید و لا غیر.
الاطراد: و هو العمدة فی الباب فی نظرنا: به نظر ما در میان تبادر و صحت سلب و اطراد، اطراد از همه قوی تر است و ارباب لغت هم در معنای لغت به سراغ اطراد می روند.
دلالة الآیات: با مراجعه به آیات قرآن متوجه می شویم که آنها در حصر استعمال شده است مانند: (وَ الْعَصْرِ إِنَّ الْإِنْسانَ لَفِي خُسْرٍ إِلَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ وَ تَواصَوْا بِالْحَقِّ وَ تَواصَوْا بِالصَّبْرِ) اگر این سوره دال بر حصر نباشد فایده این سوره کم خواهد بود زیرا خداوند می خواهد بقیه ی طوائف را محکوم کند و بگوید که آنها در خسر هستند و این در صورتی صحیح می باشد که الا مفید حصر باشد و الا هر طائفه ای می تواند بگوید که ما در خسر نیستیم زیرا مستثناء منحصر در آن چهار طائفه نیستند.
دلالة حدیث لا تعاد: (لَا تُعَادُ الصَّلَاةُ إِلَّا مِنْ خَمْسَةٍ الطَّهُورِ وَ الْوَقْتِ وَ الْقِبْلَةِ وَ الرُّكُوعِ وَ السُّجُودِ) که علماء در این مورد می گویند که اعاده ی نماز فقط در همین پنج قسم لازم است.
البته این حدیث عامد و جاهل را شامل نمی شود و فقط ناظر به عالم است
همچنین از آنجا که قیام متصل به رکوع اگر انجام نشود نماز باطل است و باید اعاده شود گفته اند که مفهوم این روایت تخصیص خورده است به اینکه الا مع الاخلال بالقیام المتصل بالرکوع.
کلمة التوحید: در کلمه ی (لا اله الا الله) اگر (الا) مفید حصر نباشد دیگر توحید معنا ندارد و هنگامی این کلمه موجب توحید است که الله منحصر در خداوند باشد.
الامر الثالث: آیا فهمیدن حکم مستثناء (که حکم مستثناء ضد ما سبق است) به دلالت منطوقی است یا به دلالت مفهومی.
صاحب کفایه تفصیل می دهد که اگر الا به معنای استثنی باشد دلالتش بر حکم مستثناء منطوقی است مثلا اگر در ما جائنی القوم الا زیدا اگر بگوییم ما جائنی القوم استثنی زیدا
ولی اگر حکم مستثنی را از خصوصیتی فهمیدیم که در مستثنی منه است به این معنا که صفتی را در مستثنا منه مقدر کنیم یعنی در ما جائنی القوم بگوئیم یعنی مجیء القوم غیر زید که اگر این خصوصیت در مستثنا منه باشد حکم مستثناء را از مفهوم می فهمیم.
نقول: اینکه الا به معنای استثنی باشد کلامی است غیر صحیح زیرا موجب می شود که الا که حرف است فعل شود. بنابراین کلام دوم ایشان صحیح است که خصوصیتی در مستثنا منه است که موجب می شود بفهمیم حکم استثناء غیر مستثنی منه است.
الامر الرابع: دلالت استثناء بر حصر مفهومی است یا منطوقی
این بحث ثمره ای ندارد هرچند بعضی گفته اند که اگر دلالتش منطوقی باشد دلالتش قوی است و اگر مفهومی باشد دلالتش ضعیف است از این رو اگر تعارض بین مفهوم و منطوق پیش آید از آنجا که منطوق قوی تر است مقدم می شود.
یلاحظ علیه: تقدیم دلالت منطوق از مفهوم بدین دلیل نیست که منطوق از مفهوم قوی تر است بلکه گاه مفهوم از منطوق قوی تر می باشد و در هر مورد باید کیفیت دلالت را بررسی کنیم و نمیتوان در این مورد حکم کلی صادر کرد.