درس خارج اصول آیت الله شبیری
96/10/16
بسم الله الرحمن الرحیم
موضوع: برائت /روایات/ حدیث رفع
• خلاصه بحث جلسه گذشته و این جلسه:
• بررسی سند حدیث رفع
• عدم وثاقت احمد بن محمد بن یحیی از نظر آقای خویی
• اشکال استاد بر محقق خویی
• وثاقت احمد بن محمد بن یحیی از نظر شهید صدر
• اشکال استاد بر شهید صدر
• تصحیح سند روایت از نظر استاد
خلاصه:
در جلسات گذشته دلالت حدیث رفع بررسی شد. در این جلسه حضرت استاد به بررسی سند روایت و توثیق احمد بن محمد بن یحیی العطار میپردازند.
بررسی سند حدیث رفع
در این جلسه به بررسی سند حدیث رفع میپردازیم. از افرادی که در سند حدیث رفع قرار دارد، احمد بن محمد بن یحیی العطار است.
عدم وثاقت احمد بن محمد بن یحیی از نظر آقای خویی ;
آقای خویی میفرمایند: گر چه وثاقت ایشان اشهر است لکن وجوهی که برای وثاقت ایشان بیان شده، مورد پذیرش نیست. آقای خویی;به سبب اختلاف مبنایی که با مشهور دارند، این وجوه را ردّ کردهاند؛ مثلا در جایی که عدالت و یا عدم عدالت فردی ثابت نیست، مشهور قائل به اصالة العداله هستند اما آقای خویی;این اصل را نپذیرفتهاند[1] . همچنین مشهور شیوخ اجازه را دلیل بر وثاقت میدانند که از نظر ایشان چنین دلالتی وجود ندارد؛ آقای خویی;در این زمینه میفرمایند: مرحوم صدوق در مورد یکی از شیوخ خود میگوید: «من انصب از او ندیدهام[2] »، اگر در مورد استاد ایشان جرح و تعدیلی بیان نشده باشد، آیا میتوان چنین فرد انصبی را توثیق کرد[3] ؟!!
آقای خویی، علامه، را قائل به اصالة العداله دانسته، در ذیل نام أحمد بن إسماعيل بن سمكة میفرماید: أحمد بن إسماعيل بن سمكة در کتاب خلاصه در باب اول جزء ممدوحین ذکر شده است. تنها چیزی که در ترجمه او بیان کردهاند، ادیب و شاعر بودن اوست که نمیتواند ثقه بودن و یا حسن بودن فرد را ثابت نماید. أحمد بن إسماعيل بن سمكة اگر چه تضعیف نشده، اما
توثیقی هم در مورد او نیست لکن با این وجود، علامه;[و سایر علماء و اکابر] روایات او را با تمسک به اصالة العدالة معتبر میدانند.[4]
اشکال استاد بر محقق خویی:
به نظر میرسد این برداشت مرحوم آقای خویی صحیح نیست؛ زیرا در کتب رجالی افراد مهمل بسیاری نام برده شده است که اگر طبق این بیان تمامی آنها از نظر علامه; معتبر باشد، تعداد آنها بسیار زیاد و کتاب خلاصه بسیار حجیم میشد. اینکه علامه;در بعض موارد حکم به وثاقت فردی مهمل میکند، وجه دیگری دارد؛ توضیح اینکه مرحوم نجاشی و یا شیخ; عباراتی دارند که علامه;از آن عبارات، حسن راوی را کشف کردهاند نه اینکه ایشان [الزاما] قائل به اصالة العداله بوده باشند. باید به این مسئله توجه کرد که ممکن است ما از آن تعبیرات، حسن راوی را استفاده نکنیم، لکن بدین معنا هم نیست که علامه;را قائل به اصالة العداله بدانیم. مثلا ممکن است از تعبیراتی مانند «لم یصنف مثله[5] » چنین استفاده شود که این کتاب چنان اتقانی دارد که کتابی مثل آن نیست، از طرفی دیگر انسان با تطبیق دقت این کتاب با خارج میتواند وثاقت و اتقان اشخاص را تشخیص دهد. بنابراین چنین نیست که مشهور امامیه (مثل شیخ طوسی;و صدوق;و ...) قائل به اصالة العداله بوده باشند[6] .
اما اینکه مرحوم صدوق از استادی ناصبی نقل حدیث کرده و به آن اعتماد نمودهاند، به این جهت است که آن روایت مربوط به کرامتی از حضرت رضا 7 بوده است[7] . اگر فرد مخالفی، در شأن و منقبت امام 7 روایتی را نقل کند، از روایت محبّ اهل بیت: معتبرتر خواهد بود؛ چون دشمنان ایشان در زمینه کرامت اهل بیت : داعی بر جعل روایت ندارند بر خلاف فردی که ممکن است به سبب علاقه، از راه مستقیم خارج شود. مرحوم صدوق;نیز به همین علت به روایت استاد خود اطمینان پیدا کرده است نه به سبب اصالة العداله. اگر صدوق;به سبب قرینهای، به این روایت اعتماد کرده باشد، دلیل بر این نیست که در سایر ابواب نیز به روایت آن شیخ خود عمل نموده باشند. بنابراین اعتماد صدوق;بر این روایت، نقضی بر قاعده وثاقت شیوخ اجازه نیست.
وثاقت احمد بن محمد بن یحیی از نظر شهید صدر:
در تقریرات مرحوم محمد باقر صدر;راه دیگری برای تصحیح احمد بن محمد بن یحیی ذکر شده تا اشکال آقای خویی;وارد نشود. ایشان میفرماید: شیخ طوسی;نسبت به کتاب محمد بن یحیی العطار دو طریق دارد:
1- طریقی که احمد بن محمد بن یحیی العطار در آن قرار دارد
2- طریق ایشان از شیخ مفید;از ابن قولویه از کلینی. طریق دوم کاملا صحیح بوده و هیچ مناقشهای در آن نیست. با توجه به این نکته آیا معقول است که شیخ;از چنین طریق بی اشکالی، به طریقی مشکوک عدول کرده باشند؟!! از اینجا روشن میشود که اعتبار طریق اول، کمتر از اعتبار طریق دوم نیست[8] .
اشکال استاد بر شهید صدر:
بیان مرحوم صدر;نیز ناتمام است؛ توضیح اینکه بعض کتب مشهور است و نیازی به اسناد کتاب به مولف آن ندارد. اما با این حال امکان دارد این کتاب، طرق مختلفی داشته باشد که برخی از آنها کم واسطه (عالی السند) و بعض دیگر کثیر الواسطه باشد. چنین کتابی گر چه ثابت است و نیازی به ذکر سند ندارد، اما در ذکر سند کتاب، طریق کم واسطه که علوّ سند دارد بیان میشود. باید به این نکته توجه داشت که وثاقت روات در عالی السند، ضروری نیست. در ما نحن فیه شیخ;این روایت را از احمد بن محمد بن یحیی نقل کرده است با آنکه میتوانست از طریق کلینی;نقل نماید، لکن از آنجا که طریق اول (حسین بن عبیدالله غضائری عن احمد بن محمد بن یحیی) نسبت به طریق دوم (شیخ مفید;عن ابن قولویه عن کلینی;) کم واسطهتر است، شیخ طوسی;طریق اول را ذکر مینمایند. بنابراین چنین نیست که هردو طریق در نظر ایشان صحیح باشد تا ما از این طریق وثاقت احمد بن محمد بن یحیی را کشف نماییم.
تصحیح سند روایت از نظر استاد
به نظر ما از طریقی دیگر میتوان روایت مورد بحث را تصحیح کرد. توضیح اینکه صدوق;این روایت را از احمد بن محمد بن یحیی العطار از سعد بن عبد الله نقل میکند. در کتب رجالی نسبت به احمد بن محمد بن یحیی کتابی ثبت نشده و جزو مولفین به شمار نرفته است. با این حال او از پدرش( محمد بن یحیی العطار) و نیز از سعد بن عبد الله روایات بسیار زیادی نقل نموده، که نشان میدهد او از کتاب آنها نقل حدیث کرده است. از آنجا که نسبت به کتاب سعد بن عبد الله طریقی صحیح وجود دارد، جهل به حال احمد بن محمد بن یحیی خللی در مسئله ایجاد نخواهد کرد؛ زیرا اگر چه ممکن است طریقی که علوّ سند دارد مشکل داشته باشد، اما حدیثی که از کتاب اخذ شده قابل انکار نیست. بنابراین حتی اگر وثاقت احمد بن محمد بن یحیی ثابت نشود (گر چه وثاقت او در نزد ما ثابت است)، باز هم این حدیث صحیح خواهد بود. با این توضیح، توصیف این روایت به صحیحه، در تعبیر شیخ;و سایر علماء بی اشکال است.