درس خارج فقه استاد رضازاده

کتاب الخمس

95/10/01

بسم الله الرحمن الرحیم

موضوع: خلاصه /متعلقات خمس/خمس

ادامه خلاصه كتاب خمس تا به حال:

18. دومين چيزي كه خمس در آن وجود دارد، معادن مثل طلاق و نقره و نفت و...است

19. دليل وجوب خمس در معادن به غير از آيه «و اعلموا انما غنمتم...»، روايات خاصه بود كه در بعضي از آنها بعضي از معادن ذكر شده و در آن آمده «و اشباهها».

20. معدن در روايات عبارت است از چيزي كه براي آن مزيتي بر ساير قطعات زمين است مثل نقره و... اما در لغت عبارت از محلي است كه در آن ذي قيمت وجود دارد.

21. مختار ما به تبع محقق ميلاني اين است كه معدن فرق ندارد زير زمين باشد يا روي زمين.

22. نسبت به شرط بودن نصاب، سه قول است: 1. عدم شرط نصبا؛ 2. اشتراط رسيدن به 20 دينار؛ 3. اشتراط رسيدن به يك دينار.

23. جامع المقاصد فرمود: مخالفت با بزرگان اصحاب مستهجن است. جواهر فرمود: مضمرات اجلاء نزد ما حجت است در نتيجه اضمار يا جهالت راوي و يا مكاتبه بودن، مضر به حجيت خبر نيست. مصباح هم فرمود: اگرچه اجماع منقول در اصول حجت نيست اما در فقه جرات مخالفت با آن نداريم.

24. بيان شد كه اگر معدن به 20 دينار رسيد خمس دارد و اين به تبع مشهور و محقق ميلاني ذكر شد و صحيحه بزنطي هم دال بر اين است و همچنين خمس در كمتر از 20 دينار مستحب است.

25. گفتيم در وجوب خمس فرق ندارد كه مكلف معدن را پيدا كند يا غير مكلف. چون خمس حكم وضعي است و در حكم وضعي فرق بين مكلف و غير مكلف نيست و مثل ملكيت مي باشد.

26. بيان شد كه نصاب بعد از خارج كردن مؤونه حساب مي شود. چون معدن نوعي غنيمت است و غنيمت بر چيزي اطلاق مي شود كه مجاني به انسان برسد و اگر خرجي در آن كرد تا كم نكردن آن خرج، غنيمت به حساب نمي آيد و همچنين اجماع اصحاب قديما و حديثا اين را مي گويند.

27. مجراي برائت شرعي، جايي است كه معرفت و تحصيل با فحص و بدون فحص امكان نداشته باشد.

28. اگر معدن در زمين ديگران باشد يا در زمين موقوفه باشد، مستخرج مالك آن نمي شود اما اگر در زمين موات يا مفتوحه باشد اگر شيعه باشد، مالك مي شود چون موات براي امام است و امام براي شيعه مباح كرده است.

29. اگر معدن در زمين مفتوحه العنوه بود كه مال همه مسلمانان است، مستخرج مالك آن نمي شود چون زمين غير است اما به دو دليل مي گوئيم مالك مي شود: 1. سيره مستمره تازمان معصومين؛ 2. معدن در روايات جزء انفال است و انفال ملك امام است و امام هم ملك خودش را براي شيعيان، مباح كرده است.

30. استخراج در زمين مفتوحه العنوه موضوع ندارد. چون مفتوحه عبارت از زمين معموره است و استخراج احياء است و احياء هم در زمين موات معنا دارد نه معموره.

 

التقرير العربي

خلاصة ما ذكر من ابتداء كتاب الخمس الي ههنا

    1. الثاني مما يجب فيه الخمس في الجملة المعادن كالذهب و الفضة و النفط و غيرها.

    2. الدليل علي وجوب الخمس في المعادن مضافا الي عموم «و اعلموا انما غنمتم...» روايات خاصة.

    3. و المعدن في الروايات عبارة عن نفس ما كان له مزية علي سائر قطعات الارض و في اللغة عبارة عن محل ذي القيمة.

    4. و المختار تبعا لسيد الاستاذ الميلاني ان المعدن هو ما اطلق عليه المعدن سواء كانت حت الاراض او وجه الارض.

    5. و الاقوال في اشتراط النصاب في المعدن و عدم ثلاثة: 1. عدمه؛ 2. الاشتراط هو عشرين دينارا؛ 3. الاشتراط هو دينار واحد.

    6. جامع المقاصد: مخالفة كبراء الاصحاب من الامور المستهجنه؛ جواهر: مضمرات الاجلاء حجة عندنا فلا يضر الاضمار و لا جهالة الراوي و لا المكاتبة؛ مصباح الاصول: اجماع المنقول و انه لم يكن حجة و لكن في الفقه مخالفته.

    7. قلنا: نصاب عشرين دينار تبعا للمشهور و سيدنا الاستاذ الميلاني و عملا بصحيحة البزنطي معتبر في المعدن و الخمس فيما دونه مستحب.

    8. قلنا: لا فرق في وجوب الخمس اذا بلغ المعدن النصاب بين المكلف و غيره لعدم اختصاص حكم الوضعي بالمكلف.

    9. قلنا: مؤونة استخراج المعدن تحاسب قبل النصاب و اداء الخمس اذ المعدن مصداق للغنيمة و الغنيمة ما تحصل مجانا مضافا الي اجماع الاصحاب قديما و حديثا علي اخراجها قبلها.

    10. مجري البرائة (رفع ما لا يعلمون) ما امكن معرفته و تحصيل العلم به مع الفحص و بدون الفحص.

    11. لا يمكن المستخرج معدن الذي كان في ملك شخص آخر و لا ما في اراضي الموقوفة و يملك ما كان في اراضي الموات و المفتوحة عنوة لوكان المستخرج من الشيعة لان الموات ملك للامام و الامام اباحها لهم.

    12. لو كان في المفتوحة عنوة فهي و انك انت ملكا لجميع المسلمين لا لخصوص المجاهدين فيكون مثل ملك الغير لا يملكه المستخرج و لكن مقتضي السيرة المستمرة الي زمان المعصوم و كذا كون المعدن من الانفال و الانفال مثل الموات ملك للامام و هو اباحه للشيعه يجوز للمستخرج الشيعه الستخراجه و فيه الخمس لو بلغ عشرين دينارا بعد المؤنة التي صرفها للاستخراج.

    13. و لك ان تقول: لا موضوع لاستخراجه في المفتوحة عنوة اذ المفتوحة عبارة عن الارض المعمورة و الاستخراج احياء و الاحياء يكون في الموات.