درس خارج فقه استاد رضازاده

کتاب الخمس

95/09/29

بسم الله الرحمن الرحیم

موضوع: خلاصه /متعلقات خمس/خمس

خلاصه قسمتي از مطالبي كه از اول خمس تا به حال بيان شد:

1. شرايع فرمود: بحث ما در كتاب خمس در دو فصل است: اول: چيزهايي كه خمس در آن است؛ دوم: اقسام خمس كه شش قسم است.

2. معناي لغوي خمس به معني يك قسمت از پنج قسمت است و در اصطلاح فقهاء چند تعريف براي آن ذكر شده كه بهترين تعريف اين است: خمس يك حق مالي است كه به بني هاشم بجاي زكات اختصاص دارد.

3. مرحوم ميلاني فرمودند كه بهتر است اول بحث ما در اصل وجوب خمس باشد و بعد در چيزهايي كه در آنها خمس واجب است، وارد شويم. و همين فرمايش مختار ما هم است.

4. دليل بر وجوب خمس علاوه بر اجماع و ضرورت، آيه خمس «و اعلمو ما غنمت...» و روايات متعدده است.

5. فقه الآية: «و اعلموا» امكان دارد به معناي حقيقي باشد كه طلب علم باشد و امكان دارد به معناي كنايي و مجازي باشد و به معناي عمل كردن باشد و اگر به معناي اول باشد شامل مكلف و غير مكلف مي شود و شامل صغير هم مي شود اما بنابر معناي دوم فقط شامل مكلفين مي شود چون فقط از مكلف عمل خواسته شده است.

6. احكام تكليفيه مختص به مكليفين است و احكام وضعيه اعم از مكلفين و غيره مكلفين است و لذا صغير مثل كبير مالك و ضامن مي شود.

7. كلمه «ما» موصوله مبهمه است و نياز به صله دارد كه آن را بيان كند و صله آن كلمه «شيء» است و صله هم مبهم است و سر آن اين است كه بيان شود هر چه شيء بر آن صادق است اگرچه كم باشد، خمس دارد و اين در مقابل قول كساني است كه در خمس، بايد مقدار معتنا به باشد تا خمس به آن تعلق بگيرد و همچنين شيء دلالت بر قول اهل سنت مي كند كه مي گويند آيه مختص غنائم دار الحرب مي شود، به اينكه شيء شامل همه چيز مي شود اگرچه جنگ نباشد.

8. مورد در جايي مخصص وارد نيست که وارد مستقل باشد مثلا فعل مجهول باشد.

 

التقرير العربي

خلاصة ما ذكر من ابتداء كتاب الخمس الي ههنا

    1. شرايع: كتاب الخمس و فيه فصلان: 1. ما يجب فيه الخمس و هو سبعة؛ 2. اقسامه و هي ستة.

    2. الخمس معناه: قسمة من خمسة اقسام و في اصطلاح الفقهاء عرف بتعاريف احسنها انه حق مالي يناله بنوهاشم بالاصالة عوضا عن الزكاة.

    3. سيدنا الاستاذ الميلاني: المختار جعل البحث اولا في اصل وجوبه و الدليل عليه ثم فيما يجب فيه الخمس و المختار هو مختاره.

    4. و الدليل علي وجوب الخمس مضافا الي الاجماع و الضرورة آية «واعلموا انما غنمتم...» و روايات متواترة.

    5. اما فقه الآية: و اعلموا يمكن ان يكون بمعني الحقيقي اي طلب العلم و يمكن ان يكون كناية عن العمل اعني اعملوا و ادوا و علي الاول اعم من المكلفين و غير المكلفين فيجب الخمس علي الصغير ايضا و الثاني مختص بالمكلف لانه تكليف.

    6. احكام التكليفية مختصة بالمكليفين و اما الوضعية اعم من المكلفين و غيرهم و لذا يكون الصغير مالكا و ضامنا مثل الكبير.

    7. كلمه «ما» موصوله مبهمه يحتاج الي صلة بينه و هو كلمه «شيء» و السر في كونه بيانا مع كونه مبهمة بيان ثبوت الخمس في كل ما يصدق عليه «شيء» و ان كان قليلا فلا وجه للقول باختصاص الخمس بغنيمة كانت معتدا بها كما لا وجه للقول باختصاصه بغنائم دار الكرب كما ذهب اليه العامة لشبهة اخصتاص مورد الآية بغنائم الحرب لان المورد لا يكون مخصصا للوارد كما ثبت في الاصول.

    8. المورد لا يكون مخصصا للوارد لكن مشروطا بان يكون الوارد مستقلا بان يكون فعلا مجهولا لا معلوما لو كان فعلا.