درس خارج فقه استاد رضازاده

کتاب الخمس

95/08/05

بسم الله الرحمن الرحیم

موضوع: آيات/ دلايل وجوب خمس /خمس

بحث در دليل وجوب خمس از آيات بود كه يك آيه عنوان شد كه در هفت مورد از اين آيه مرحوم آيت الله ميلاني مطالبي را مي فرمودند:

ششم: «خمس» اسم «انّ» است و «لله» خبر آن است و خبر در اينجا بر اسم مقدم شده است. دليل تقديم خبر يا به عنوان تعظيم است كه خداوند تعظيم شده و مقدم شده و يا بخاطر بيان اختصاص است كه خمس مخصوص خداوند متعال است.

البته ادباء براي «لام» چند معنا بيان كرده اند كه از اغلاط است و «لام» فقط يك معنا دارد و آن نسبت مابعد براي ما بعد خودش است و بقيه معاني براي «لام» و ساير حروف از اغلاط است.

و خودمان قبلا گفتيم حروف براي ربط و نسبت بين دو اسم وضع شده اند.

سوال: چرا بر سر بعضي از كلمات «لام» داخل شده است (مثل لله و للرسول و...) و بر بعضي داخل نشده است؟

جواب: خداوند با آنهايي كه «لام» بر آن داخل شده، مي فهماند كه آنها مستقل هستند و شريك ندارند و آنهايي كه «لام» بر آنها داخل نشده است، مستقل نمي باشند و شريك دارند و تقسيم بين آنها جايز خواهد بود و لذا در ولايت جد و پدر «لام» بر سر هر كدام آمده و مي فهماند كه هر كدام در ولايت مستقل هستند و مشترك نمي باشند.

بعد در ادامه آمده «ان كنتم آمنتم بالله»، در اين آيه بيان شده كه خمس شرط ايمان است و اگر كسي خمس ندهد، ايمان هم ندارد.

 

التقرير العربي

قوله «لله» تقدمه علي الاسم اعني «خمسه» اما للتعظيم او لبيان افادة الاختصاص و ما ذكرناه الادباء من كون اللام للاختصاص او التمليك او غيرهما من الاغلاط اذ اللام و كذا سائر الحروف لا يكون الا لبيان الربط و النسبة و ان ما قبله منصوب و مربوط بما بعده فالخمس منسوب و مربوط بالله و السر في دخول اللام علي بعض المذكورين دون بعضها هو افادة الاختصاص و الاستقلال بالنسبة الي مدخوله و الاشتراك بالنسبة الي خبر. اذ تكرر اللام، دليل علي استقلال المدخول بالحكم مثل الولاية للجد و للاب اذ الولاية لاتكون مشتركة بينهما بل هي لكل منهما مستقلا رعاية لمعني اللام اي السببية. و اما عدم تكرره دليل علي اشتراك الكل في الحكم، مثل: «انما الصدقات للفقراء و المساكين» و لذا يجوز تقسيمها بينهم.

نعم تكون في القام رواية تدل علي كون الخمس مشتركا بين الستة و هي هذه من...

يجب عليه (الوالي) تقسيمه سهم لله و سهم للرسول و سهم لذوي القربي... وجه دلالتها علي ان للامام ثلث سهم اثنان بالرواية و هما سهم الله و سهم الرسول و سهم له من جهة ذوي القربي او لبقية ايضا ثلث سهم منه.

قوله: «ان كنتم آمنتم بالله» تدل علي ان الخمس شرط الايمان.