1403/09/19
بسم الله الرحمن الرحیم
موضوع: تفسیر موضوعی/سوء ظن /تفسیر آیه 12 سوره نور
بیان شد در آیه 12 سوره مبارکه نور که دو نوع شان نزول به دست رسیده که مورد اول مستند به اهل تسنن است و نوع دوم در منابع شیعه است.
جهت این تذکر ، ملاحظاتی است که طبق مبانی شیعه ناسازگار است و جای تامل دارد.
بیان شد در نقل اول که در مراجعت از غزوه بنی مصطلق در چند فرسخ مانده به مدینه ، عائشه از کاروان جا ماند و عقب افتاد.
عائشه تصور می کرد که در منزل بعدی متوجه عدم حضور او خواهند شد و به دنبال او خواهند آمد. علی ای حال شب شد و کسی نیامد و تا صبح ماند در بیابان و بعد از این خودش راه می افتد و بسیار دچار سختی شد تا جایی که دچار بیماری شد. علی ای حال به طرف مدینه می خواست حرکت کند که متوجه حضور صفوان از مسلمین می شود و اونیز احترام می کند به عایشه و می گوید : «انا لله و انا الیه راجعون» [این ذکر مختص به زمان فوت دیگران نیست بلکه در هر حالی که روح آماده باشد می توان گفت] صفوان همین جمله را گفت و عایشه سواره و صفوان پیاده راه می افتند به طرف مدینه.
عایشه همراه با صفوان وارد مدینه شدند. بعد از این دیدن این صحنه سخنانی ایجاد شد و در راس این سخنان عبدالله بن ابی سلول است. عایشه توجه به این لحظات ندارد و در بستر بیماری می افتد. پیامبر صلی الله علیه و اله به ملاقات عایشه می آید ولی تحویل آنچنانی نگرفت و کمی سرسنگین بود.
بعد از مدتی بیماری تشدید شد و پیامبر صلی الله علیه و اله دوباره عیادت آمد و باز سنگین بود.
عایشه با اذن پیامبر صلی الله علیه و اله به خانه والدین رفت و متوجه شایعه و سوء ظن شد. با شنیدن این خبر بسیار ناراحت شد و والدینش به او دلداری داد.
سپس پیامبر صلی الله علیه و اله اسامه و علی بن ابی طالب علیهما السلام را طلب فرمود و مشورت کرد که چه کاری انجام بدهیم؟
ابتدا به اسامه فرمود ما شما را از خانواده آن ها می دانیم و شاید به زودی حل شود و اسامه هم عرض کرد اگر مطلب را رها کنید ، فراموش می شود.
اما علی بن ابی طالب علیهما السلام جواب داده که زن بهتر زیاد است و برای کشف حقیقت از کنیز عایشه تحقیق کنید.
پیامبر صلی الله علیه و اله سراغ کنیز عایشه رفت و از او استفسار کرد که او را چگونه دیدی؟ کنیز جواب داد : به خدا سوگند هیچ خلافی از او ندیدم. بعد از این شهادت پیامبر صلی الله علیه و اله سکون خاطر پیدا می کند و بر منبر می روند و به مردم می فرماید : اگر من از مردی که نسبت به خانواده من حرف نامربوط زده ، مجازات کنم ، شما می پذیرید؟
مردم شلوغ کردند و در حمایت از پیامبر صلی الله علیه و اله بع پا خواستند و اختلافی هم ایجاد شد.
در این زمان آیه نازل شد که عذر و پاکدامنی عایشه را ثابت کرد و منافقین رسوا شدند.