درس بدایة الحکمة استاد فیاضی

جلسه 80

بسم الله الرحمن الرحیم

موضوع: معنای قدرت و اتحاد علم و علم و معلوم
علامه در خاتمه فرمودند که قوه یا ما بالقوه به چهار معنا اطلاق می شود و معنای چهارم عبارت بود از چیزی که مبدأ فعل است و که همان فاعل و کننده ی کار است و فعل از آن بر می خیزد. مانند قوه ی باصره که نیرویی است که کار دیدن را انجام می دهد.
این معنای چهارم اگر همراه با علم و اراده همراه باشد به آن قدرت می گویند. بنا بر این قدرتی عبارت است از نیرویی که کاری از آن از روی آگاهی و اراده سر می زند. بنا بر این قدرت مربوط به موجودی است که حیات دارد تا علم و اراده در مورد آن معنا داشته باشد. (مانند حیوان و انسان)
این در مقابل فاعل های بی علم و اراده است که کاری انجام می دهند مثلا سنگ از بالا به پائین می آید ولی نمی گویند که سنگ قدرت بر انجام این کار دارد.
از اینجا معلوم می شود که بعضی که در تعریف قدرت گفته اند: قدرت چیزی است که اگر کسی آن را داشته باشد می تواند فعلی را انجام دهد یا ترک کند، کلام صحیحی نگفته اند.
تعریف فوق صحیح نیست زیرا لفظ صحت در تعریف قدرت به (ما یصح معه الفعل و الترک) در مقابل بطلان نیست که اگر فعل یا ترک را اختیار کند صحیح است و باطل نیست. صحت در فلسفه به معنای امکان است. بنا بر این تعریف مزبور یعنی چیزی که با آن فعل و یا ترک ممکن است. اشکال آن این است که تعریف فوق از قدرت، در موجوداتی که قدرت آنها علت تامه برای فعل نیست می تواند صحیح باشد. اگر قدرت با شرایط دیگر که اجزاء دیگر علت اند همراه شود، فعل انجام می شود و ترک هم هنگامی رخ می دهد که آن قدرت با سایر اجزاء و شرایط همراه نشود.
ولی اگر سخن در علت تامه باشد تعریف فوق از قدرت صحیح نیست زیرا وقتی علت، تامه باشد قدرت علت تامه برای فعل است مانند قدرت خداوند نسبت به موجودات مجرد (اولین موجودی که خلق می شود.) خداوند قدرت دارد که آن را ایجاد کند ولی این قدرت به این معنا نیست که خداوند ممکن است آن را ایجاد کند و ممکن است ترک کند. موجود مجرد، اولین موجود است یعنی قبل از آن هیچ چیز دیگری خلق نشده است و بجز قدرت باری هیچ چیز دیگری وجود ندارد بنا بر این چیز دیگری نیست که خلقت موجود مجرد دخالت داشته باشد نه ماده ای نه ابزاری و نه زمانی. وقتی چنین چیزی علت تامه برای فعل شد، فعل نسبت به آن رابطه ی امکان ندارد بلکه رابطه ی مزبور وجوب است و این همان چیزی است که در بحث علت تامه گفتیم که وقتی علت تامه موجود شد، واجب است که معلول موجود شود.
ممکن است کسی اشکال کند که اگر واجب باشد که فعلی از خداوند سر زند معنایش این است که خداوند مختار نیست.
جواب این است که هیچ الزام و اجباری لازم نمی آید زیرا مجبور کننده نمی تواند خود فعل باشد زیرا فعل، اثر باری تعالی است و نمی تواند در خود فاعل که خداوند است اثر بگذارد و الا دور لازم می آید زیرا فعل اثر خداوند است و خداوند مؤثر و همین فعل نمی تواند خود مؤثر باشد.
از آن سو فاعل دیگری هم متصور نیست که بگوییم آن، خداوند را مجبور کرده است.
بنا بر این این فعل واجب است ولی اجبار کننده ای نیست و به تعبیر ابن سینا، (یجب عنه) نه (یجب علیه) یعنی فعل مزبور واجب است و این وجوب از ناحیه ی خود خداوند آمده است.

ومن هنا يظهر: أولا: (از اینجا که معنای قدرت را بیان کردیم و گفتیم که نیروی فاعله اگر همراه با علم باشد به آن قدرت می گویند مشخص می شود که اولا) عدم استقامة تحديد بعضهم للقدرة بأنها (ما يصح معه الفعل والترك)، (تعریف بعضی از قدرت به اینکه قدرتی چیزی است که امکان دارد با آن فعل را انجام داد و یا ترک کرد تعریف صحیحی نیست.) فإن نسبة الفعل والترك إلى الفاعل إنما تكون بالصحة والإمكان إذا كان جزءا من العلة التامة، (زیرا نسبت فعل و ترک به فاعل، در صورتی به نحو صحت و امکان است که فاعل، جزئی از علت تامه باشد یعنی) لا يجب الفعل به وحده، (یعنی فعل تنها به وسیله ی آن واجب نباشد زیرا فاعل در اینجا علت ناقصه است نه تامه و فعل با علت ناقصه که یک جزء از علت تامه است واجب نمی شود.) بل به وببقية الأجزاء التي تتم بها العلة التامة، (بلکه فعل واجب می شود به وسیله ی آن فاعل و بقیه ی اجزاء که با آنها علت تامه تمام می شود. بنا بر این این تعریف برای قدرت امثال ما است که علت ناقصه هستیم) وأما الفاعل التام الفاعلية، الذي هو وحده علة تامة كالواجب ( تعالى ) فلا معنى لكون نسبة الفعل والترك إليه بالإمكان. (و اما در رابطه با فاعلی که تام الفاعلیه است و به تنهایی علت تامه می باشد مانند خداوند معنا ندارد که بگوییم که نسبت فعل و ترک در مورد او بالامکان است زیرا وقتی علت تامه محقق شود، واجب است که معلول از آن صادر شود. بنا بر این رابطه ی فوق امکان نیست بلکه واجب است.) ولا يوجب كون فعله واجبا أن يكون موجَبا مجبَرا على الفعل غير قادر عليه، (اشکال نشود به اینکه پس خداوند باید کاری را انجام را انجام دهد زیرا اینکه فعل خداوند واجب است موجب نمی شود که خداوند توسط قدرتی دیگر تحت اجبار قرار گرفته باشد و مجبور شده باشد که در نتیجه بگوییم چون مجبور است دیگر قدرت بر فعل ندارد.) إذ هذا الوجوب لاحق بالفعل من قبله، (زیرا این وجوب از ناحیه ی خود خداوند به فعل ملحق شده است یعنی خودش است که این فعل را واجب کرده است نه اینکه عاملی خارجی آن را واجب کرده باشد.) وهو أثره، (و این فعل، اثر واجب است) فلا يضطره إلى الفعل، (پس وجوب این فعل نمی تواند خداوند را به انجام فعل مضطر کند زیرا اثر نمی تواند در مؤثر اثر بگذارد.) ولا أن هناك فاعلا آخر يؤثر فيه بجعله مضطرا إلى الفعل. (همچنین در اینجا فاعل دیگری فوق خداوند نیست که در خداوند تأثیر بگذارد و او را مضطر به فعل کند.)

مسأله ی دومی که از تعریف قدرت روشن می شود این است که بعضی گفته اند که اگر فعلی بخواهد فعل و ترکش ممکن باشد باید در زمانی معدوم باشد و در زمانی دیگر بخواهیم آن را ایجاد کنیم. زیرا علت احتیاج به علت حدوث زمانی است یعنی چیزی احتیاج به فاعل دارد که خودش حادث زمانی باشد یعنی در زمانی مسبوق به عدم باشد زیرا چیزی که حادث زمانی نیست و از اول بوده است احتیاج به علت ندارد. بنا بر این واجب الوجود احتیاج به علت ندارد و ممتنع الوجود هم علت در آن تأثیر ندارد. بنا بر این اگر چیزی حادث زمانی نباشد نمی تواند معلول باشد. حال چون غیر از خداوند واجب الوجودی نداریم، اگر چیزی حادث زمانی نباشد باید ممتنع باشد. بر این اساس قائلین به این قول میگویند که هر چیزی که حادث زمانی نیست ممتنع الوجود است.
جواب این است که این کلام مبتنی بر یک مبنای ناصحیح است و ما قبول نداریم که قوام معلول بودن به حدوث زمانی است. در سابق هم گفتیم که ملاک احتیاج به علت امکان است نه حدوث زمانی.
ثانیا از قائلین به این قول می پرسیم که در زمان چه می گویند: زمان امکان ندارد حادث زمانی باشد. زیرا کل زمان نمی تواند در زمانی نباشد و بعد حادث شده باشد. اگر کل زمان را در یک محدوده فرض کنیم معنا ندارد که بگوییم که این در زمانی نبوده است زیرا معنایش این است که قبل از اینکه زمان به وجود آمده باشد زمانی بوده است که این زمان نبوده یعنی باید قبل از ایجاد زمان، زمان وجود داشته باشد زیرا این به اجتماع نقیضین می انجامد.
بنا بر این زمان هم باید ممتنع باشد و حال آنکه موجود است و در مبحث حرکت هم اثبات شده است.

وثانيا: (مسأله ی دومی که روشن می شود) بطلان ما قال به قوم: (إن صحة الفعل متوقفة على كونه مسبوقا بالعدم الزماني، (بطلان چیزی است که بعضی گفته اند و آن اینکه صحت فعل یعنی اینکه فعل ممکن باشد متوقف بر این است که مسبوق به عدم زمانی باشد یعنی زمانی نباشد و بعد حادث شده باشد.) فالفعل الذي لا يسبقه عدم زماني ممتنع)، (بنا بر این فعلی که مسبوق به عدم زمانی نیست ممتنع الوجود است.) وهو مبني على القول بأن علة الاحتياج إلى العلة هي الحدوث دون الإمكان، (این قول مبنی بر این است که بگوییم علت احتیاج به علت حدوث است نه امکان. از این رو اگر چیزی حادث زمانی نبود احتیاج به علت ندارد. عدم احتیاج آن به علت یا این است که واجب الوجود است و یا ممتنع الوجود. چنین چیزی یقینا واجب الوجود نیست زیرا ادله ی توحید می گوید که چیزی غیر از خداوند واجب الوجود نیست در نتیجه چیزی باقی نمی ماند مگر ممتنع الوجود.) وقد تقدم إبطاله وإثبات أن علة الحاجة إلى العلة هو الإمكان دون الحدوث، (و در فصل هشتم از مرحله ی رابعه گفتیم که این قول باطل است و اثبات کردیم که علت حاجت معلول به علت امکان است نه حدوث زمانی.) على أنه منقوض بنفس الزمان. (مضافا بر اینکه این حرف به زمان نقض می شود زیرا زمان چیزی است که موجود است ولی حادث زمانی نیست زیرا در مورد زمان نمی توان حدوث زمانی را فرض کرد.)

سومین مسأله این است که بعضی گفته اند که قدرت قبل از حدوث شیء نیست بلکه همان زمان که می خواهد به وجود بیاید محقق می شود. بنا بر این قدرت بر کتابت همان زمانی است که کار کتابت انجام می شود و قبل از آن قدرتی وجود ندارد. اسناد قدرت به فاعل قبل از فعل مجاز است.
علامه می فرماید: این حرف صحیح نیست اما طبق تعریفی که ما از قدرت کردیم، قدرت عبارت بود از وجود نیروی فاعله با علم و اراده و این تعریف عام است و قبل از شروع به فعل و قبل از آن را شامل می شود زیرا قبل از فعل، نیروی مزبور همچنان وجود دارد. اما بر اساس مبنای قوم که آن را تعریف می کنند به ما یصح معه الفعل و الترک آن هم عمومیت دارد زیرا زیدی که در گوشه ای نشسته است می توان گفت که او نیرویی دارد که با آن هم می تواند فعلی را انجام دهد و یا ترک کند.

وثالثا: (مسأله ی سومی که روشن می شود عبارت است از) بطلان قول من قال: (إن القدرة إنما تحدث مع الفعل، ولا قدرة على فعل قبله). (بطلان قول کسی است که گفته است که قدرت با فعل ایجاد می شود و قبل از انجام فعل قدرتی وجود ندارد.) وفيه: أنهم يرون أن القدرة هي كون الشئ بحيث يصح منه الفعل والترك، (جواب آن این است که مطابق تعریف اینها از قدرت، قدرت چیزی است فاعل آن به گونه ای باشد که که با آن هم بتواند فعلی را انجام دهد و هم ترک کند.) فلو ترك الفعل زمانا ثم فعل، (پس اگر فاعل فعلی را یک بار انجام دهد و بار دیگر ترک کند) صدق عليه قبل الفعل أنه يصح منه الفعل والترك، (در مورد او صادق است که گفته شود او می تواند فعلی را انجام دهد و یا ترک کند) وهي القدرة (و قدرت نیز همین است.)

مرحله ی یازدهم: علم و عالم و معلوم
سابقا گفتیم که موجود گاه بالقوة است و گاه بالفعل. موجود بالفعل تمامی آثار و کمالاتی که می تواند داشته باشد را دارا است و همه را بالفعل دارد بر خلاف موجود بالقوة.
موجود بالقوة مانند ماده است که می تواند صورت نباتی داشته باشد و یا حیوانی و یا انسانی ولی ماده فی نفسه هیچ کدام را ندارد. مادیات که موجودات خارجه هستند، به تمامه می تواند کمالی را داشته باشند زیرا مادامی که موجودی مادی است قابل تغیّر می باشد و می تواند کمالی را داشته باشد که الآن ندارد. بنا بر این مادیات هر چند یک سری کمالات را بالفعل دارند ولی همه ی کمالاتی که می توانند داشته باشند را الآن ندارند و از این رو بالقوه اند. در مقابل آن موجود بالفعل است که همه ی کمالاتی که برایش ممکن است را بالفعل دارد.
بنا بر این موجود، تقسیم می شود به ماده و مادیات و مجردات. ماده نسبت به همه ی کمالات بالقوه است، مادیات نسبت به بعضی از کمالات بالقوه اند و مجردات همه را بالفعل دارند.
بنا بر این از خصوصیات مجرد این است که هر موجود مجردی خودش هم علم است و عالم است و هم خودش معلوم می باشد.
بنا بر این این مبحث را باید در فلسفه مطرح کنیم زیرا وجود است که تقسیم به مادی و مجرد می شود.
بعد علامه در فصل اول می فرماید: آیا علم وجود دارد یا نه و اگر هست تعریفش چیست؟
وجود علم از بدیهیات است زیرا هر کس در خودش آن را می یابد. مفهوم آن یعنی اینکه علم چیست آن هم بدیهی است و کسی نمی تواند شناخت و علم را تعریف کند زیرا تعریف علم به این هدف است که شناخت حاصل شود و حاصل شدن شناخت برای این است که از قبل آن را می شناسم و الآن به دنبال آن هستم زیرا قبلا گفتیم که علت غایی تصورا بر خود فعل مقدم است و وجودا از آن مؤخر از این رو کسی که به دنبال تعریف علم است از قبل می داند که اگر تعریف شود چه می شود و این خود نوعی علم است. بنا بر این اصل فهمیدن را فرد می تواند تصور کند و این دیگر قابل تعریف نیست.
در بحث وجود ذهنی نیز گفتیم که اگر ما به خارج علم داریم به این معنا است که ماهیّات خارجی موجودات وارد ذهن می شود و الا وجود خارجی آنها نمی تواند وارد ذهن شود. این علم که علم به ماهیّات اشیاء است علم حصولی نام دارد.
یک نوع علم دیگر هم وجود دارد که به جای ماهیّت معلوم، وجود آن وارد ذهن می شود یکی از آنها علم ما به خود ماست ما مفهوم من را کاملا می فهمیم. به بیانی دیگر ما چیزی را در ذهن خود می فهمیم و بعد با کلمه ی من به آن اشاره می کنیم.
البته اشتباه نشود چیزی که کلمه ی من به آن رجوع می کند مفهومی است کلی که هر فردی آن را در مورد خودش به کار می برد. این مفهوم ارتباطی به بحث ما ندارد زیرا کلی است و علم به آن حصولی است بحث ما در مورد مصداق من است یعنی چیزی که مفهوم من از آن حکایت می کند. علامه می فرماید: من چیزی است که  هیچ گاه از انسان غائب نمی شود. اگر انسان بیدار است خود را کاملا آگاه از خودش می داند و در نتیجه به دنبال کمالات و تأمین منافع خودش است. اگر در حال خواب است باز هم کارهایی را انجام می دهد، مثلا دچار ترس می شود و یا کارهایی را انجام می دهد.
این من که مفهوم برای ماست به این معنا نیست که ماهیّتی از من باشد که نزد من حاضر است زیرا اگر مفهوم و ماهیّت بود قابل انطباق بر کثیرین بود و حال آنکه این چیزی که من می یابم قابل انطباق بر خود من است نه دیگران. بنا بر این چون تشخّص دارد و جزئی است، وجود خود من است که من به آن علم دارم نه ماهیّت.
این حالت نه تنها در خود من بلکه در آثاری که از من نشئت می گیرد هم جاری است. مثلا اگر مفهومی از درخت در نزد من حاضر است. این مفهوم به این اعتبار که علم است کیفی است نفسانی که نزد من حاضر است. علم من به آن مفهوم، این گونه نیست که من باز به آن مفهوم علم داشته باشم بلکه این مفهوم بوجوده نزد من حاضر است. به بیانی دیگر از درخت خارجی صورتی داریم که نزد من حاضر است ولی از آنچه از آن صورت حاضر است دیگر صورتی نداریم که آن نزد ما حاضر باشد بلکه به همان وجود صورت علم داریم.
بنا بر این تقسیم علم به حصولی و حضوری تقسیمی است حصری یعنی هر چیزی که تصور می شود یا ماهیتش نزد ما می آید یا وجودش و چیزی نداریم که نه وجود باش و نه ماهیّت. اگر ماهیّت نزد ما حاضر شد به آن علم حصولی می گویند و اگر وجودش حاضر شد به آن علم حضوری می گویند.

المرحلة الحادية عشرة في العلم والعالم والمعلوم وفيها اثنا عشر فصلا (مرحله ی یازدهم در علم و عالم و معلوم و در آن آن دوازده فصل است.)
قد تحصل مما تقدم أن الموجود ينقسم إلى ما بالقوة وما بالفعل، (از آنچه گذشت مشخص می شود که موجود به ما بالقوة و ما بالفعل تقسیم می شود. ما بالقوة آن است که همه ی کمالاتش بالقوة نزد او حاضر نیست ولی ما بالفعل آن است که همه ی کمالات آن بالفعل نزد او حاضر است.) والأول هو المادة والماديات، (قسم اول که بالقوة است ماده و مادیات می باشند (مادی چیزی است که با ماده در ارتباط است مانند تمامی جواهر و چیزهایی که جسم دارند بنا بر این صورت نوعیه ای که اجسام دارند همه مادی اند زیرا روی ماده می آیند.) مادی نسبت به همه ی کمالات بالقوة است و مادیات نسبت به بعضی از کمالاتشان و بعضی را نیز بالفعل دارا می باشند.) والثاني غيرهما وهو المجرد، (و ما بالفعل غیر از مادی و مادیات است و به آن مجرد می گویند.) ومما يعرض المجرد عرضا أوليا أن يكون علما وعالما ومعلوما، (یکی از عوارض ذاتی مجرد یعنی چیزی که بلا واسطه به مجرد عارض می شود این است که مجرد هم علم است و هم عالم و معلوم.) لأن العلم - كما سيجئ بيانه - حضور وجود مجرد لوجود مجرد، (زیرا علم همان طور که بیانش می آید به معنای حضور وجود مجرد برای وجود مجرد است.) فمن الحري أن نبحث عن ذلك في الفلسفة الأولى. (بنا بر این شایسته است که از آن در فلسفه ی اولی بحث شود زیرا از عوارض ذاتی وجود بحث می کند و این وجود مجرد از عوارض ذاتی اش علم است. بنا بر این باید از علم در فلسفه بحث شود زیرا از عوارض ذاتی مجرد است و مجرد از اقسام موجود است.) وفيها اثنا عشر فصلا (در این مرحله ی یازدهم دوازده فصل وجود دارد.)