درس بدایة الحکمة استاد فیاضی

جلسه 75

بسم الله الرحمن الرحیم

موضوع: استدلال بر حرکت جوهری و جواب اشکالات
گفتیم هر چند مشهور قائل بود که حرکت در جوهر معنا ندارد و ممکن نیست زیرا لازمه ی آن این است که حرکت بدون موضوع باشد، صدر المتالهین قائل به حرکت در مقوله ی جوهر شد. یعنی در خارج امر جوهری سیالی داریم که از هر حدی از حدود آن نوعی یا فردی از مقوله ی جوهر انتزاع می شود که با نوع یا فرد قبلی و بعدی فرق دارد.
دلیل بر حرکت جوهری اموری بود که واضح ترین آن این بود که عرض، معلول جوهر است و علت متغیر باید خودش نیز متغیر باشد، نتیجه اینکه وقتی اعراض، حرکت دارند و تغییر می کنند، چون اینها معلول بلا واسطه ی جوهرند پس جوهر باید متغیر باشد.
به این کلام اشکالاتی وارد شده است دو اشکال را در بحث قبلی مطرح کرده و جواب آن را ذکر کردیم و اکنون به بیان اشکال سوم می رسیم:
اعراض که احتیاج به مبدأ متغیر دارند، مبدأ متغیر آنها جوهر نیست. مثلا اگر أین یا کم شیئی تغییر می کند و به طور کلی در هر حرکتی یک سری امور متغیره ای داریم که آنها علت حرکت می باشند و تغییر اعراض به آنها مستند است نه به جوهر.
توضیح اینکه حرکات در مقام دسته بندی به یکی از این سه قسم تقسیم می شوند:
حرکات طبیعی: مانند حرکاتی که از جسم بما اینکه طبعش آن را اقتضاء می کند صادر می شود مثلا حرکت اجسام وزن دارد طبعا به سمت زمین است از این رو اگر از بالا رها شود به سمت زمین می آید و طبع گاز و بخار این است که به سمت بالا بروند.
حرکات قسری که حرکاتی است که بر اساس عامل خارجی رخ می گیرد و بر خلاف طبع شیء است مانند حرکت سنگ به سمت بالا که بر اساس دست من یا عامل دیگری چنین حرکتی را انجام می دهد.
حرکات نفسانی که حرکاتی است که مبدأ آنها نفس است که در موجوداتی که زنده اند و روح دارند رخ می دهد. حرکت در اینها به سبب این است که روحشان آنها را حرکت می دهد بنا بر این روح است که زبان را حرکت می دهد.
در هر سه نوع حرکت فوق، ما احتیاج نداریم که ثابت کنیم جوهر متغیر است زیرا هر کدام از آن حرکات به امر متغیری که خارج از حقیقت جوهر است مستند می باشد. مثلا حرکتی که دارد بالطبع حرکت می کند آنا فآنا مراتب قرب و بعدش با غایت و هدفی که حرکتش به آن ختم می شود فرق می کند، در اینجا عامل در تغییر أین همان قرب و بعدها می باشد و جوهر سنگ در هر حال ثابت می شود. بنا بر این اعراض سنگ مستند به قرب و بعدها است که احوال سنگ می باشند و مستند به جوهر سنگ نیستند.
هکذا در حرکت قسری، حرکت با موانعی مواجه است است که آنا فآنا جدید می شود مثلا سنگی که به هوا می رود در هر آن، باید بخشی خاص از هوا را بشکافد. همچنین آنا فآنا از جایی که طبعش اقتضاء می کند دور می شود. این دور شدن ها آنا فآنا متفاوت است و همین ها عامل حرکت می باشند.
در حرکات نفسانی هم غیر از خود جوهر عومل دیگری وجود دارد. مثلا وقتی بدن به سمتی حرکت می کند هر چند اصل حرکت و رسیدن به یک نقطه منبعث از یک اراده ی کلی است ولی به تعداد گام هایی که فرد بر می دارد اراده ی مستقلی دارد (بر این اساس می تواند گامی را بر ندارد.) بنا بر این تغیّر و حرکت در بدن معلول آن اراده های متجدد است نه جوهر.
صدر المتالهین در جواب می فرماید: ما سخن را روی همان حالات (مثل قرب و بعد و اراده ها و یا برخورد با مانع های جدید) می آوریم. این حالات خودشان اعراض اند و می گوییم آنها که متغیر هستند معلول چه چیزی می باشند. واضح است که عرض را نمی شود با عرض حل کرد بلکه باید سرآخر به جوهر منتهی شود. بنا بر این اگر به جوهر رسید، برهان ما تام می شود زیرا این اعراض متغیر هستند و عامل آنها که به جوهر می رسد هم باید متغیر باشد. این همانی است که فلاسفه گفته اند که فاعل مباشر در تمام حرکات همان طبیعت است. این در حرکات طبیعی واضح است و اما در حرکات قسری گفته اند که آنی که مباشرتا حرکت را انجام می دهد همان سنگ است و دست من که آن را به بالا پرت می کند فقط زمینه را در آن انجام می دهد تا خلاف طبعش حرکت کند. کما اینکه نفس، زمینه ساز برای حرکت بدن است و الا خود بدن است که حرکت می کند و الا نفس مجرد بما انه مجرد، حرکت ندارد.

وأورد عليه أيضا: (بر این قول اشکال سومی شده است و آن اینکه) أن القوم صححوا ارتباط هذه الأعراض المتجددة إلى المبدأ الثابت - من طبيعة وغيرها - بنحو آخر، (کسانی که حرکت در جوهر را قبول ندارند مشکل را حل کرده اند و ارتباط اعراض متغیر با مبدأ ثابت که عبارت است از طبیعت یا غیر طبیعت مانند نفس یا قاسر را از راه دیگری تصحیح کرده اند که غیر از راه اثبات حرکت جوهری است.) وهو: (و آن اینکه) أن التغير لاحق لها من خارج، (تغیّر از خارج ملحق به اعراض می شود نه از جوهر اشیاء) كتجدد مراتب قرب وبعد من الغاية المطلوبة في الحركات الطبيعية، (مانند نو شدن مراتب نزدیکی و دوری از غایت مطلوبه در حرکات طبیعیه یعنی سابقا به مبدأ نزدیک بود یا دور بود و این حالت در هر آنی حال تغییر است.) وكتجدد أحوال أخرى في الحركات القسرية التي على خلاف الطبيعة، (و مانند نو شدن حالاتی دیگر (مانند برخورد با موانع جدید یا وضع های خاصی پیدا کردن) در حرکات قسریه ای که بر خلاف حرکات طبیعیه است.) وكتجدد إرادات جزئية منبعثة من النفس في كل حد من حدود الحركات النفسانية التي مبدؤها النفس. (و مانند نو شدن اراده های جزئیه که برخواسته از نفس است که در هر حد از حدود حرکات نفسانیه که مبدشان نفس است.)
وأجيب عنه: (از این قول جواب داده شده است) بأنها ننقل الكلام إلى هذه الأحوال والإرادات المتجددة، من أين تجددت ؟ (ما نقل کلام به همین حالات و اراده های متجدد می کنیم و می پرسیم اینها از کجا متغیر شده اند و اینها که خود، اعراض هستند عامل تغییرشان چیست؟) فإنها لا محالة تنتهي في الحركات الطبيعية إلى الطبيعة، وكذا في القسرية، (این حالات متجدده به ناچار در حرکات طبیعیه بر می گردد چه حرکت طبیعی باشد و چه قسری. یعنی طبیعت است که حرکت می کند و این طبیعت گاه در حال عادی است که حرکتی که انجام می دهد طبیعی است و گاه تحت فشار است که حرکت آن بر خلاف طبیعت است. ولی به هر حال همان طبیعت و جوهر شیء است که حرکت می کند.) فإن القسر ينتهي إلى الطبيعة، (در حرکات قسریه، فشار منتهی به طبیعت می شود و طبیعت است که عمل را انجام می دهد.) وكذا في النفسانية، فإن الفاعل المباشر للتحريك فيها أيضا الطبيعة، كما سيجئ. (حتی در حرکات نفسانیه هم چنین است که حرکات در آنها به طبیعت بر می گردد زیرا فاعل مباشر تحریک یعنی چیزی که مباشرتا حرکت را انجام می دهد همان طبیعت است. و این را در آینده در فصلی بیان می کنیم.)

دلیل دوم بر حرکت جوهری
سابقا دانستیم که عرض از مراتب وجود جوهر است یعنی در خارج دو وجود نداریم که یکی مربوط به جوهر باشد و دیگری مربوط به عرض. بلکه یک وجود واحد داریم که قائم به نفس است و همان وجود، شؤون و تجلیاتی دارد که عرض است.
مثلا سیب که بو، حجم و رنگ دارد همه به یک وجود موجودند. اگر قرار بود اینها با دو وجود موجود باشند دیگر قابل حمل بر یکدیگر نبودند زیرا مفهوم سیب با رنگش یکی نیست و اگر در وجود هم یکی نبودند دیگر نمی توانستیم بگوییم که سیب، قرمز است. بنا بر این حال که عرض از مراتب وجود جوهر است و وجود مستقل ندارد معنایش این است که اگر عرض متغیر شد پس وجود جوهر هم متغیر می باشد. اگر جوهر وجود دیگری داشت می توانستیم بگوییم که عرض که در تغیّر است ارتباطی به جوهر ندارد ولی وقتی هر دو یک وجود دارند و حرکت هم به وجود خارجی تعلق گرفته است نه به مفهوم آن، حال که عرض تغییر می کند و از طرفی وجود آن با جوهر یکی است پس جوهر هم تغییر می کند.

ويمكن أن يستدل على الحركة في الجوهر بما تقدم (می توان به حرکت در جوهر به آنچه در فصل سوم از مرحله ی سوم گذشت استدلال کرد و آن اینکه) أن وجود العرض من مراتب وجود الجوهر، (وجود عرض از مراتب وجود جوهر است) من حيث كون وجوده في نفسه عين وجوده للجوهر، (از این حیث که وجود عرض فی نفسه عین وجود آن برای جوهر است یعنی وجود عرض فی نفسه عین وجود لغیره آن است.) فتغيره وتجدده تغير للجوهر وتجدد له. (بنا بر این تغیّر و تجدد عرض در واقع همان تغیّر جوهر و تجدد برای جوهر است.)

بعد علامه می فرماید: بر آنچه تا به حال گفتیم مطالبی متفرع می شود.
اول اینکه کون و فسادی در عالم وجود ندارد یعنی این گونه نیست که یک صورت از بین برود و صورت دیگری به جای آن بنشیند. بنا بر این وقتی چوب خاکستر می شود این گونه نبوده است که در طول چندین سال صورت چوبی داشته است و در نقطه ی خاصی این صورت از بین می رود و در همان حال صورت دیگری به نام خاکستری به وجود می آید. برای اینکه لازمه ی آن این است که در همان آن که صورت قبلی می رود، ماده باید بی صورت باقی بماند. وقتی صورت از بین برود، ماده ای که قوامش به صورت است از بین می رود. از این رو هر چند صورت چوبی و خاکستری هر کدام یک ماهیّت جداگانه است ولی از نظر وجود به هم متصل اند و قابل تفکیک نیستند. بنا بر این صُوَری که در خارج پشت هم می آیند به هم متصل می باشند. مثلا سیبی که بر روی درخت است و در طول چند ماه بزرگ می شود آنا فآنا در حال اضافه کردن حجم است و صورت آن لحظه به لحظه هرچند به مقدار بسیار کم که قابل رؤیت نیست تغییر می کند و این گونه نیست که صورت قبلی محو شود و بعدی تکوین شود.
البته یک نوع حرکت جوهری دیگری است که تکاملی است (بر خلاف مثال های فوق که صور بعدی کاملتر نیست مثلا خاکستر از چوب بالاتر نیست.) مانند جایی که نطفه تبدیل به انسان می شود یعنی از جماد به نامی و بعد حیوان و بعد انسان می شود. همه ی اینها در خارج یک واحد متصل تدریجی است و من اگر در جایی از آن جماد را می بینم و بعد حیوان را به سبب این است که بر یک حد از آن انگشت می گذارم و از آن مفهوم خاصی را برداشت می کنم.

ويتفرع على ما تقدم: (متفرع می شود بر آنچه از حرکت جوهری گفتیم) أولا: أن الصور الطبيعية المتبدلة صورة بعد صورة على المادة، (اول اینکه صورت های طبیعی که تبدیل می شوند صورتی بعد از صورت بر ماده وارد می شوند) بالحقيقة صورة جوهرية واحدة سيالة تجري على المادة، (اینها در واقع یک صورت جوهریه ی واحد است که سیال است و بر ماده وارد می شود و من می توانم مفاهیم متعدده از آن انتزاع کنم و الا یک چیز بیشتر نیست.) وينتزع من كل حد من حدودها مفهوم مغاير لما ينتزع من غيره. (و از هر حدی از حدود آن وجود، مفهومی انتزاع می شود که مغایر با حد دیگر است.) هذا في تبدل الصور الطبيعية بعضها من بعض، (این در جایی است که صورت طبیعی بعضی تبدیل به بعضی دیگر می شود مانند تبدیل صورت آبی به صورت بخاری) وهناك حركة اشتدادية جوهرية أخرى، (و حرکت جوهری دیگری هم وجود دارد که حرکت اشتدادی است یعنی هرچه جلوتر می شود کامل تر می شود) هي حركة المادة الأولى إلى الطبيعية، ثم النباتية، ثم الحيوانية، ثم الانسانية. (و عبارت است از حرکت ماده ی اولی که صورت جمادی دارد و بعد نباتی و حیوانی و انسانی. اینها هیچ کدام وجود های گسسته نیستند بلکه یک صورت است که از حدود مختلف آن گاه جمادی و نباتی و مانند آن انتزاع می شود.)

نکته ی دومی که از حرکت جوهری انتزاع می شود این است که اگر جوهر متغیر باشد همه ی اعراضش متغیر اند چوند اعراض به یک وجود موجودند که همان وجود جوهر است پس اگر جوهر تغییر می کند تمامی اعراضی که در آن است تغییر می یابد. بنا بر این حتی اگر مثلا کم، در شیء زیاد و کم نشود چون جوهر قبلی قبل از جوهر بعدی است کمی که در الآن است با کم قبلی فرق دارد حتی اگر در حجم تغییری ایجاد نشده باشد. از این رو اگر حجم آن هم تغییر کند این یک حرکت دیگری غیر از حرکت قبلی است که به تبع جوهر است یعنی علاوه بر آن حرکت که به تبع جوهر است حرکاتی ثانوی دارند.
همچنین اگر سنگ ساکن باشد چون در همان حال جوهرش در حال تغییر می کند أین آن با أین قبلی فرق دارد. حال اگر ساکن نباشد علاوه بر حرکت جوهری حرکتی ثانوی دارد که حرکت در أین است.

وثانيا: أن الجوهر المتحرك في جوهره متحرك بجميع أعراضه، (جوهری که جوهرش در حرکت است، با جمیع اعراضش در حرکت است.) لما سمعت من حديث كون وجود الأعراض من مراتب وجود الجوهر الموضوع لها. (به سبب آنچه شنیدی از اینکه اعراض از مراتب وجود جوهری هستند که موضوع برای اعراض است.) و لازم ذلك كون حركة الجوهر في المقولات الأربع أو الثلاث من قبيل الحركة في الحركة، (و لازمه ی این حرف این است که حرکت جوهر در مقولات چهارگانه (کیف، کم یا وضع و أین) یا سه گانه (بنا بر اینکه أین مقوله ای جدا و مستقل نباشد) همه از قبیل حرکت در حرکت است.) وعلى هذا ينبغي أن تسمى هذه الحركات الأربع أو الثلاث: (حركات ثانية)، (حال که سخن از دو حرکت است، این حرکات وضعی چهارگانه یا سه گاه را حرکات ثانیه می نامند.) وما لمطلق الأعراض من الحركة بتبع الجوهر لا بعرضه: (حركات أولى). (و آنچه برای مطلق اعراض است از حرکت، به تبع جوهر است و نه به عرض جوهر یعنی چون جوهر حرکت می کند اینها هم واقعا حرکت می کنند را حرکات اولی می نامند. مراد از حرکات بالتبع این است که تابع حقیقتا متصف است به چیزی که متبوع به آن متصف است ولی حرکت بالعرض مانند جری المیزاب است که تابع واقعا حرکت نمی کند. بنا بر این حرکت اعراض به تبع جوهر یعنی اعراض واقعا حرکت می کنند زیرا جوهرشان حرکت کرده است.)

نتیجه ی سوم این است که وقتی در عالم کون و فساد نیست و همه ی صورت هایی که به هم تغییر می کنند همه یک صورت سیال هستند پس کل عالم عبارت از یک حرکت می شود و به جایی حرکت می کند که به تجرد می انجامد.
وثالثا: أن العالم الجسماني بمادته الواحدة حقيقة واحدة سيالة متحركة بجميع جواهرها وأعراضها (سوم اینکه عالم جسمانی به ماده ی واحده ای که دارد (زیرا گفتیم ماده در همه ی موجودات یکی است) حقیقت واحده ی سیالی است که با تمام جوهر و عرض هایش در حال حرکت است.) قافلة واحدة إلى غاية ثابتة لها الفعلية المحضة. (همانند یک قافله ی واحدی که به سمت غایت و هدف ثابتی حرکت می کند که همان تجرد و فعلیت محض است که در آن قوه و فعل معنا ندارد.)