98/06/27
بسم الله الرحمن الرحیم
موضوع: نشانه ریا
مرحوم امام (اعلی الله مقامه الشریف) در کتاب چهل حدیث، روایتی را از امیرالمؤمنین (ع) نقل میکند:«قَالَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ (ع): ثَلَاثُ عَلَامَاتٍ لِلْمُرَائِي يَنْشَطُ إِذَا رَأَى النَّاسَ وَ يَكْسَلُ إِذَا كَانَ وَحْدَهُ وَ يُحِبُّ أَنْ يُحْمَدَ فِي جَمِيعِ أُمُورِهِ».[1]
سند این روایت موثقه است بنابراین سند کاملاً صحیح است. برخی در مباحث اخلاقی، روایات صحیحه را زیاد نقل نمیکنند اما مرحوم امام در اینجا روایت موثقه را نقل میکند.
اگر میخواهید بدانید که از لحاظ معنوی چه شخصیتی هستید، سه علامت دارد؛ به عبارت دیگر، ریاکار سه علامت دارد:
نماز با حالت معنوی در انظار مردماوّل: زمانی که در منزل نماز میخواند خیلی حال ندارد اما وقتی که مسجد میآید، در محراب قرار میگیرد و نماز میخواند حال بسیار خوبی دارد؛ خصوصاً اگر بلندگو را هم وصل کنند حالش عالی میشود. وقتی در خانه کنار زن و بچه یا در خلوت نماز میخواند آن حالتها نیست. خودتان میتوانید مقایسه کنید، ما که امام جماعت هستیم میفهمیم.
اگر در بین مردم، پشت بلندگو و در انظار مردم، حال بکاء و گریه پیدا میکنید و در منزل آن حالتها وجود ندارد، در مورد خودتان شک کنید که نکند من ریاکار هستم. امام (ع) میفرماید این، علامت وجود مقداری ریا است. «يَنْشَطُ إِذَا رَأَى النَّاسَ» برخی از علمای بزرگ ما وقتی برای نماز میآمدند و جمعیت زیاد را میدیدند برمیگشتند و میگفتند که نماز را نایب بخواند. در حالات علمای بزرگ مکرر وارد شده است که اگر متوجه جمعیت میشدند یا میفهمیدند که شخصیتی برای نماز آمده است، برمیگشتند و نماز نمیرفتند. احساس میکردند که حالتی غیر عادی دارند.
لذا آقا امیرالمؤمنین میفرماید: خودت را امتحان کن؛ شما که در منزل نماز میخوانید در مسجد هم نماز میخوانید، ببینید در کدام، حال بهتری دارید. اگر دیدید در مسجد حال بهتری دارید اما در منزل دوست دارید سریع تمام شود و پای تلویزیون و موبایل بنشینید و حوصله ندارید که نماز با حال بخوانید، بدان که مشکلی در وجودت هست.
«وَ يَكْسَلُ إِذَا كَانَ وَحْدَهُ» وقتی تنها هستید کسل بوده و اصلاً حوصله نماز ندارید؛ با هر زحمتی هست نماز را میخوانید اما با توجه نیست.
«يُحِبُّ أَنْ يُحْمَدَ فِي جَمِيعِ أُمُورِهِ»
دوست داشتن تعریف و تمجید در امورعلامت دوم آن است که وقتی تعریفتان میکنند خیلی خوشتان میآید. اگر کسی بد بگوید و انتقاد کند خیلی ناراحت میشوید اما وقتی تعریفتان میکنند قلبتان جلا پیدا میکند. چه کیفی دارد که دیگری از انسان تعریف کند.
«يُحِبُّ أَنْ يُحْمَدَ فِي جَمِيعِ أُمُورِهِ» همیشه دوست دارد که همه بگویند: بله قربان، عالی بود. اگر کسی به او بگوید صحبتهایت اینجا اشکال داشت، ناراحت میشود. اگر بگوید خیلی خوب بود استفاده کردیم و چنینوچنان، خیلی خوشحال میشود. در این صورت هم در مورد خودتان تردید پیدا کنید که روحیه ریاکاری دارید.
همیشه میخواهید مردم بگویند خیلی عالی بود، اینکه نشد؛ چهار نفر هم باید به شما اشکال کنند، حرفهای خوب هم داشتید اما این اشکالات را هم دارید و این انتقادات هم به شما وارد است. اگر دیدید ناراحت میشوید، مشکلی در وجودتان هست، خالص برای خدا نیستید و مقداری ریاکار هستید. از خدا بخواهید تا شما را شفا دهد. شاید خیلی از ما این روحیه را داشته باشیم؛ این طبیعی است که بسیاری از ما انسانها دوست داریم که از ما تعریف کنند؛ لذا میگوییم که انتقادات را مخفی بگویید، اما تعریفها را چگونه؟ علنی بگو. اگر میخواهی تعریف کنی علنی بگو اما اگر میخواهی انتقاد کنی، مخفیانه بگو؛ من از انتقادات شما استفاده میکنم. خیلی آدم خوبی باشیم به این مقام میرسیم که میگوییم: انتقادات را در گوش من بگو؛ جلو مردم نگو و اعتبار ما را ازبین نبر. اینکه انسان دوست دارد که از او تعریف کنند و انتقاد نکنند، نشانه ریا است. آقا امیرالمؤمنین (ع) میفرماید: «يُحِبُّ أَنْ يُحْمَدَ فِي جَمِيعِ أُمُورِهِ». از انسان تعریف کنند اما اینکه در همه امور تعریف کنند، افراط و تفریط است.
جمع بین روایاتبرای روشن شدن این مطلب لازم است که روایات دیگری را ببینیم و باتوجه به روایات دیگر این مطلب را بیان کنیم. شما انشاءالله میخواهید در اخلاق هم مجتهد شوید؛ یعنی با دقت اخلاقیات را یاد بگیرید. روایت دیگر این است:
«عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ (ع) قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الرَّجُلِ يَعْمَلُ الشَّيْءَ مِنَ الْخَيْرِ فَيَرَاهُ إِنْسَانٌ فَيَسُرُّهُ ذَلِكَ فَقَالَ لَا بَأْسَ مَا مِنْ أَحَدٍ إِلَّا وَ هُوَ يُحِبُّ أَنْ يَظْهَرَ لَهُ فِي النَّاسِ الْخَيْرُ إِذَا لَمْ يَكُنْ صَنَعَ ذَلِكَ لِذَلِكَ».[2]
از امام باقر (ع) میپرسند: کسی کار خیری انجام میدهد، مثلاً انفاق میکند، کسی عمل خیر او را میبیند و انسان خیّر خوشحال میشود که دیگری عمل خیر او را دید.
شما مثلاً یک میلیون تومان به فقیر کمک میکنید و کسی میبیند، آیا خوشحال میشوید؟ «فَيَسُرُّهُ ذَلِكَ» خوشحال میشوید.
امام باقر (ع) میفرماید: این مقدار اشکالی ندارد. انسان کمک میکند وقتی کسی میفهمد خوشحال میشود که او فهمید که من انسان خوبی هستم، اهل خیر و خیّر هستم و کمک میکنم، اشکالی ندارد. امام باقر (ع) میفرماید: همه مردم همینطور هستند «مَا مِنْ أَحَدٍ إِلَّا وَ هُوَ يُحِبُّ أَنْ يَظْهَرَ لَهُ فِي النَّاسِ الْخَيْرُ» همه دوست دارند که دیگران بگویند که این انسان خوبی است. شما خدمت میکنید، روضه اباعبدالله (ع) میگیرید و کارهای خیر انجام میدهید، مردم میبینند و از شما تعریف میکنند؛ این طبیعی است که خوشحال میشوید. آیا این حالت بد است؟ امام باقر (ع) میفرماید: «لَا بَأْسَ» اشکالی ندارد؛ «مَا مِنْ أَحَدٍ إِلَّا وَ هُوَ يُحِبُّ أَنْ يَظْهَرَ لَهُ فِي النَّاسِ الْخَيْرُ إِذَا لَمْ يَكُنْ صَنَعَ ذَلِكَ لِذَلِكَ» شما پول را برای خدا دادهای اما اگر کسی فهمید خوشحال میشوی. امام باقر (ع) میفرماید اشکالی ندارد.
انسان کار خیر را برای خدا انجام میدهد نه برای مردم؛ یعنی اگر هیچکس هم نفهمد آن را انجام میدهد، اما اگر بفهمند مقداری شاد میشود، امام باقر (ع) میفرماید این برای شما عیبی ندارد. این روایت را با روایت بالا چگونه جمع میکنید؟ مقامات فرق میکند. روایت داریم: «حَسَنَاتُ الْأَبْرَارِ سَيِّئَاتُ الْمُقَرَّبِين».[3] برای کسی این مقام است که کارهای خیر انجام میدهد و وقتی دیگران او را تشویق میکنند خوشحال میشود اما مقربین فرق میکنند، کسانی که خیلی خالص هستند از این تشویقها خوشحال نمیشوند که مردم فهمیدهاند. وقتی غذا را به خانه فقیر میبرند سعی میکنند کسی نفهمد اگر بفهمند ناراحت میشوند.
ابرار انسانهای خوبی هستند که کارهای خیر انجام میدهند و با تشویق دیگران خوشحال میشوند اما مقربین اینگونه نیستند بلکه درجاتشان خیلی بالا است و به حدی رسیدهاند که اگر کسی بفهمد ناراحت میشوند، دوست ندارند کسی متوجه شود و میخواهند خالص خالص برای خدا باشند؛ زیرا آن درجات و مقامات معنوی را دیدهاند و میترسند که از آن مقامات و ثوابها کم شود؛ لذا میگویید: «حَسَنَاتُ الْأَبْرَارِ سَيِّئَاتُ الْمُقَرَّبِين» ممکن است عملی برای شما حسنه باشد اما برای شخصیتهای بزرگ جزء سیئات باشد؛ یعنی برای آنها تنزّل رتبه است، اینها دوست دارند هیچکس متوجه نشود. این ارزش را آنها بهتر دریافت میکنند.
برای انسان در انجام کارهای خیر مقاماتی است. ما باید سعی کنیم که اعمالمان را برای خدا خالص کنیم. مردم از ما که روحانی هستیم بیشتر توقع دارند که اعمالمان خالص برای خدا باشد، ریا در آن نباشد و از تشریفات ظاهری بهدور باشیم انشاءالله.