99/09/08
بسم الله الرحمن الرحیم
موضوع: مسألة الضد/ترتب /بررسی مثال های ترتب
مثال های امام خمینی در بحث ترتب
بعضی گفته اند: ادل دلیل علی امکان الشیء وقوعه، همین که موارد زیادی در شرع داریم که ترتب اتفاق افتاده بهترین دلیل است بر اینکه ترتب صحیح است.
امام خمینی در مناهج الوصول چند مثال برای وقوع ترتب ذکر کرده و بعد جواب داده است.
«منها: ما لو فرض حرمة الإقامة على المسافر من أوّل الفجر إلى الزوال، فلو فرض أنّه عصى هذا الخطاب و أقام، فلا إشكال في وجوب الصوم عليه».
مثال دیگر: «و منها: لو فرض وجوب الإقامة على المسافر من أوّل الزوال، فيكون وجوب القصر عليه مترتّبا على عصيان وجوب الإقامة».
مثال سوم: «و منها: وجوب الخمس المترتّب على عصيان خطاب أداء الدّين إذا لم يكن الدّين من عام الربح، إلى غير ذلك».[1]
مثال های استاد در بحث ترتب
مثال هایی که امام خمینی ذکر کرده اند فرضی است ولی مثال واقعی هم وجود دارد. زمان جنگ به جبهه رفتن برای کسی که می توانست به جبهه برود واجب تعیینی بود و اگر به جبهه می رفت مسافر بود و روزه بر او واجب نبود، اما به جبهه نرفت و روزه بر او واجب است. به جبهه رفتن و مسافرت اهم است، اگر معصیت کرد و به جبهه نرفت لا اقل باید روزه را بگیرد. و از این مثال ها وجود دارد.
اگر کسی که جبهه رفتن بر او واجب بود و نمازش شکسته می شد چون مسافر بود اما به جبهه نرفت و خواست به زیارت امام رضا علیه السلام برود. نمازش در سفر مشهد شکسته است یا تمام؟ اگر بگوییم این سفر زیارت مورد نهی شارع است نمازش تمام است.
مثال دیگر اینکه کسی پول دارد و طلبکار آمده و طلبش را می خواهد. اهم این است که شارع می گوید پول طلبکار را بده، اما اگر پول را به طلبکار نداد باید خمسش را بدهد. (فتوای آیت الله شیخ مرتضی حائری این بود که اگر کسی سال خمسی اش رسیده و مقداری پول دارد، از طرفی هم طلبکار طلبش را می خواهد؛ اگر قبل از سرسال پول را بدهد که خمس ندارد، اما اگر پول را نگه داشته است به طلبکار بدهد اما پول کم است و می خواهد صبر کند تا تکمیل شود، احتیاط واجب آن است که خمس این پول را بدهد.)
بررسی مثال ها
بحث این است که آیا این چند مثال ترتب است؟ و دلیل این مسایل چیست؟
امام خمینی مطلبی را فرموده است که قبلا اشاره شد و آن مطلب این بود که ترتب این نیست که یک اهم داریم و بعدا مکلف معصیت کند و اهم ساقط شود بعد شارع به مهم امر کند. ترتب این است که اهمی واجب است و فعل مهم معصیت اهم است. بر همین اساس هیچ کدام از مثال ها بحث ترتب نیست، امر به جبهه نهی از نرفتن است نه نهی از روزه گرفتن، ترتب این است که جبهه رفتن واجب است و جبهه نرفتن حرام است، نه اینکه روزه گرفتن حرام است. در واقع روزه ملازم ترک واجب است نه خود ترک واجب. کسی که به زیارت امام رضا علیه السلام رفته است، سفرش اطاعت است و ثواب هم دارد چون زیارت است، چون وقتی شارع امر به جبهه رفتن می کند، نهی از زیارت امام رضا علیه السلام نمی کند، بلکه نرفتن به جبهه حرام است و زیارت امام رضا متلازم با آن است ولی متلازمین، تلازم در حکم ندارند. از اینجا مسایل زیادی روشن می شود. مثلا امام در تحریر الوسیله می فرماید اگر کسی نذر کرد روز عرفه هرسال به زیارت سید الشهداء علیه السلام برود، اگر مستطیع شد باید به حج برود. اما در جواهر فرموده اگر کسی نذر کرد روز عرفه هرسال به زیارت سید الشهداء علیه السلام برود، اگر مستطیع شد نباید به حج برود، بلکه باید به زیارت سید الشهداء علیه السلام برود. با قطع نظر از ترتب باید بگوییم شرط صحت نذر این است که متعلق نذر راجح باشد، کسی که مستطیع شد متعلق نذر راجح نیست بلکه مرجوح است در نتیجه نذر باطل است. اما در مانحن فیه می گوییم وقتی چیزی واجب است ترک آن واجب حرام است ولی ملازم با ترک حرام نیست. وقتی بر مکلف ادای دین واجب است، ندادن قرض حرام است نه اینکه خمس دادن حرام است. نهی شارع روی عنوان ملازم نرفته است بلکه نهی شارع روی ترک واجب رفته است.