99/08/24
بسم الله الرحمن الرحیم
موضوع:مسألة الضد /ترتب/مقدمات میرزای نائینی
مقدمه پنجم میرزای نائینی در بحث ترتب
وقتی دو خطاب یا دو تکلیف داریم، گاهی این دو خطاب هیچ ربطی به یکدیگر ندارند، مثلا یک «اقیموا الصلاة» داریم و یک «و لله علی الناس حج البیت» داریم، این دو دلیل مستقل هستند که هر کدام موضوع و حکم خودش را دارد. گاهی دو خطاب داریم و این دو خطاب با هم در تعارض و تضاد هستند، ولی یکی از این دو خطاب برای دیگری موضوع می سازد یا اینکه یکی از این دو خطاب موضوع دیگری را از بین می برد. در جایی که یک خطاب موضوع برای دیگری می سازد، مثل مواردی که مستحب در مستحب است، مثل دعا کردن چهل مومن در قنوت نماز وتر، نماز وتر موضوع برای مستحب دیگر می سازد. یعنی گاهی یک عمل ظرف تحقق موضوع برای حکم دیگر است. یا مانند جلسه استراحت که مستحب یا واجب است اما این استحباب یا وجوب در نماز است. صورت سوم این است که گاهی دلیلی موضوع دلیل دیگر را دفع می کند یا دلیلی موضوع دلیل دیگر را رفع می کند، و این دفع یا رفع یا اختیاری است یا غیر اختیاری، یا تشریعی است یا تکوینی. مثال برای دفع موضوع دیگر: مثلا دلیلی می گوید اقیموا الصلاة و دلیل دیگر می گوید اقض ما فات کما فات، اگر کسی دلیل «اقیموا الصلاة» را اطاعت کند، دیگر برای دلیل «اقض ما فات کما فات» موضوع باقی نمی ماند. مثال برای رفع موضوع دیگر: مثلا کسی نمی داند که مال مردم را تلف کرده است یا خیر، اگر این شخص مالی را رد مظالم بدهد، و فرض کنیم که بدهکار هم بوده ولی طرف را نمی شناسد، این رد مظالم، تکلیف ادای دین را رفع می کند. از این موارد در فقه بسیار است که گاهی دلیلی موضوع دلیل دیگر را از بین می برد شبیه موارد ورود. میرزای نائینی می فرماید وقتی دو خطاب داریم و یکی اهم و دیگری مهم است، اینجا اطاعت اهم، موضوع مهم را از بین می برد، به عبارت دیگر ظرف فعلیت مهم اصلا محقق می شود، یعنی اگر کسی بخواهد اهم را انجام بدهد دیگر جایی برای مهم نمی ماند که مهم فعلی باشد. علت اینکه مهم دیگر فعلی نیست، یا به دلیل عدم قدرت است، چون قدرت را صرف اهم کرده است، یا چون زمان که ظرف تحقق هر چیز است و یکی از قیود موضوع است محقق نشده است. پس اینجا طلب ضدین نیست چون شارع فقط اهم را طلب کرده است. اگر مکلف اهم را معصیت کرد، در ظرف تحقق معصیت اهم، برای مهم موضوع محقق می شود و مهم را طلب می کند. اگر زمانی که شارع امر به اهم کرده بود و هنوز ظرف تحقق اهم یا معصیت اهم پیش نیامده بود، مثلا هنوز مسجد نجس نشده است، در اینجا یک امر به ازاله داریم و یک امر به صلاة داریم و هیچ یک فعلی نیستند، در این صورت که هنوز ظرف تحقق این دو محقق نشده است، آیا شارع طلب ضدین کرده است؟ اگر بگوییم قید عصیان اهم که ظرف تحقق فعلیت مهم است، قید طلب و مطلوب باشد، یعنی هم طلب شارع برای نماز در زمانی است که اهم معصیت شود، و هم فعل صلاة در زمانی است که اهم معصیت شود، اگر شارع بخواهد در این ظرف، هر دو را طلب کند طلب ضدین کرده است و طلب ضدین محال است. اما اگر شارع بگوید الآن که هنوز ظرف هیچ کدام محقق نشده است، من هم طلبی ندارم (طبق آنکه مرحوم نائینی واجب معلق را قبول ندارد)؛ و در ظرف تحقق موضوع اهم، اگر مکلف معصیت کرد، این معصیت تحقق موضوع صلاة است و بالعکس اطاعت اهم دفع موضوع مهم است. اگر مکلف اطاعت اهم کرد، تحقق موضوع یک دلیل رفع یا دفع موضوع دیگری است، پس طلب ضدین نمی شود. اگر هم معصیت کرد، طلب اهم نیست پس طلب مهم فعلی است.
آیت الله سبحانی فرموده است: بر فرض صحت این کلام، دور کردن راه است. می توان ترتب را بدون این زحمات و مقدمات اثبات کرد. و این کلام بسیار منطقی و صحیح است. گرچه این مقدمات میرزای نائینی دقیق است.
این مقدمه پنجم منطقی است و میرزای نائینی هم آن را دلیل منطقی دانسته است. در منطق مظفر و غیر آن که منطق ارسطویی است، بنابراین است که هر چیزی دلیل داشته باشد، درست است می خواهد سخت باشد یا آسان. و لکن یک منطق های دیگری هست مثلا الآن در چین یک منطق دیگری هست غیر از این منطقی که ما خوانده ایم، صغری و کبری و حجت و تناقض و امثال اینها نیست. ما اینگونه ایم که نحن ابناء الدلیل، ولی آقای مدرس افغانی می فرمود اگر کسی حرفی را گفت و نفهمیدید بگویید یکبار دیگر هم بگو، اگر دوباره گفت و نفهمیدید، بگویید بازهم بگو، اگر دفعه سوم گفت و نفهمیدید بگویید خودت نفهمیده ای. این کلام مدرس افغانی منطقی است اما منطق چینی است که هر حرفی ساده باشد درست است، هر حرفی که خیلی پیچیده است باطل است. این حرف شاهد هم زیاد دارد. کٍپلر و کوپرنیک گفتند زمین دور خورشید می گردد، علمای آن زمان گفتند این خلاف محسوس است و ما می بینیم که خورشید دور زمین می گردد. آنها گفتند ما دلیل هم داریم، دلیلش هم این است که اینجا سنگی را به بالا پرتاب می کنیم و دوباره به همین جا برمی گردد، اگر زمین می چرخید نباید سنگ جای دیگری می افتاد. کٍپلر و کوپرنیک گفتند ما جواب این را نمی دانیم و می بینیم که خورشید دور زمین می چرخد، اما اینکه زمین دور خورشید می گردد ساده تر است. و همین سادگی و راحتی را دلیل قرار دادند. در ترتب هم می خواهیم بگوییم این استدلال که مرحوم نائینی کرده و مقدماتی که مطرح کرده، گرچه اشکال دارد همان اشکالاتی که امام خمینی فرمودند (البته در اشکالات امام خمینی حرف داریم ولی بحث نکردیم) به جهت سختی در بیان دلیل بر نادرستی است، اما چیزی که سهل و ساده بیان می شود دلیل بر درستی آن است. شاید در آینده راه های ساده تری برای ترتب ذکر کنیم.