99/08/19
بسم الله الرحمن الرحیم
موضوع:بحث ترتب
خلاصه بحث:
مقدمه چهارم میرزای نائینی در بحث ترتب
مشکل اصلی در ترتب این است که شارع نمی تواند طلب ضدین کند. و می خواهیم به وسیله ترتب بگوییم وقتی اهم وجود دارد، می شود کاری کرد مهم (که ضد اهم است) امر داشته باشد و انجام آن صحیح باشد. یعنی وقتی خدا امر به تطهیر مسجد کرد، نماز را نمی خواهد، ولی آیا اگر امر به تطهیر را معصیت کرد، می توان گفت خدا امر به نماز می کند؟
مقدمه چهارم میرزای نائینی در بحث ترتب
میرزای نائینی فرموده است این مهمترین مقدمه است که باید بحث بشود. در این مقدمه تقسیمات حکم بر دو قسم است: تقسیمات اولیه و تقسیمات ثانویه. تقسیمات اولیه یعنی تقسیمات ماقبل الحکم، و تقسیمات ثانویه یعنی تقسیمات مابعد الحکم. یا قبل از آن که حکم صادر بشود، موضوع حکم را تقسیم می کنند. وقتی هنوز خدا نفرموده نماز واجب است، می تواند مردم را دو دسته کند: برخی زن برخی مرد، برخی صغیر برخی کبیر، برخی عاقل برخی مجنون هستند. بعد بگوید بر همه نماز واجب است یا بر بالغ ها واجب است و بر بچه ها واجب نیست. این تقسیمات را تقسیمات اولیه یا ماقبل الحکم می گویند. تقسیمات ثانویه یعنی ابتدا باید حکم بیاید سپس تقسیم کند. مثلا ابتدا باید خدا حکمی را بیان کند بعد بگوییم مردم به این حکم عالم هستند یا جاهل. نمی توان ابتداء تقسیم به علم و جهل کرد بعد خود حکم بیاید.
به عبارت دیگر چند گونه اطلاق و تقیید وجود دارد. یک اطلاق و تقیید لحاظی است، یعنی شارع اطلاق یا تقیید را ملاحظه و توجه می کند، یعنی شارع در نظر می گیرد که کلامش نسبت به این مطلب مطلق باشد یا کلامش نسبت به این مطلب مقید باشد. از ابتدا در نظر می گیرد که رقبه یا مومن است یا کافر، سپس می گوید اعتق رقبةً، یا می خواهد بگوید هر کسی را آزاد کردی درست است یا می خواهد بگوید مومن را باید آزاد کنی. یک اطلاق و تقیید لحاظی نیست و محال است لحاظی باشد. این قسم را نتیجة الاطلاق یا نتیجة التقیید می گویند، گاهی هم به آن اطلاق و تقیید ملاکی می گویند. مثلا شارع نمی تواند بگوید نماز بر کسی واجب است که عالم به وجوب باشد، فقط می تواند بگوید نماز واجب است یا بگوید بر جاهل واجب نیست. اما شارع می تواند از جنبه ملاک حکم یا مصلحت و مفسده ای که در حکم است در نظر بگیرد، بگوید این حکم گرچه نه مطلق است و نه مقید، اما نتیجه اطلاق یا تقیید را دارد. اگر کسی بگوید آیا می شود حکمی نه مطلق باشد نه مقید، می گوییم مطلق و مقید از باب عدم و ملکه است و عدم و ملکه قابل سلب هستند. مثلا دیوار نه بینا است و نه کور، چون شانیت را ندارد. اگر در جایی کلامی بتواند مقید باشد، یا مطلق است یا مقید، اما اگر در جایی که نمی شود مقید باشد مطلق هم نمی تواند باشد. نسبت به تقسیمات ثانویه ممکن است کلامی را نه مطلق بدانیم و نه مقید، اما این کلام که نه مطلق است و نه مقید می تواند مثل مطلق یا مثل مقید باشد. مثلا اقیموا الصلاة نسبت به علم و جهل، نه اطلاق دارد و نه تقیید، اما می توانیم ادله اشتراک احکام بین عالم و جاهل را در نظر بگیریم، با توجه به این ادله اقیموا الصلاة نتیجة الاطلاق می شود یعنی مثل کلام مطلق است.
به جز تقسیمات اولیه و تقسیمات ثانویه، تقسیمات سومی هم داریم که اگر شارع تکلیفی را بیان کرد مثل اقیموا الصلاة، یک مرتبه می گوییم این امر توسط کسی یا اطاعت شده یا معصیت شده است. اما یک مرتبه می گوییم اقیموا الصلاة نسبت به فعل و ترک تقسیم می شود. پس می توانیم گاهی یک خطاب را از جنبه اطاعت و معصیت تقسیم کنیم، و گاهی آن را از جنبه فعل و ترک تقسیم کنیم.
خطاب از جهت اطاعت و معصیت نه مطلق است و نه مقید. اقیموا الصلاة نسبت به اطاعت و معصیت، نه مطلق است نه مقید. وقتی یک کلام مطلق است که شارع بتواند برای آن قید بیاورد ولی نیاورد. آیا شارع می تواند اقیموا الصلاة را نسبت اطاعت و معصیت قید بزند؟ اگر شارع اقیموا الصلاة را مقید به اطاعت کند، یعنی بگوید نماز واجب است بر کسی که مطیع است، این تحصیل حاصل است و محال است. اگر هم اقیموا الصلاة را مقید بر معصیت کنیم، یعنی کسی که معصیت می کند نماز بر او واجب است، طلب ضدین یا نقیضین است. یعنی در حال عدم وجود را طلب کند. شارع اقیموا الصلاة را نه به اطاعت می تواند مقید کند و نه به معصیت. وقتی تقیید محال باشد، اطلاق هم محال است، پس نه مقید است نه مطلق.
بحث ترتب این است که وقتی شارع به اهم امر می کند، اگر کسی بخواهد اطاعت کند امر به مهم در کار نیست، اما امر به مهم در رتبه متاخر (یک رتبه یا دو رتبه یا سه رتبه) از امر به اهم است. یعنی وقتی شارع به اهم امر می کند، امر به مهم نیست و این امر به اهم مقید به اطاعت یا معصیت نیست، یعنی نتیجة الاطلاق. اطلاق لحاظی ندارد اما اطلاق ملاکی یا اطلاق ذاتی دارد. پس امر به اهم مثل مطلق است. اگر کسی اهم را معصیت کرد، معصیت و اطاعت مربوط به بعد الحکم است، که رتبه دوم است. بعد از مرحله معصیت، تقسیمات اولیه نسبت به حکم مهم است. نماز یا برای کسی است که مسجد را تطهیر می کند یا برای کسی است که مسجد را تطهیر نمی کند. نماز نسبت به اطاعت و معصیت خودش، تقسیمات بعد الحکم است، اما نسبت به اطاعت و معصیت اهم، تقسیمات قبل الحکم است. در نتیجه اول شارع به اهم امر می کند، بعد معصیت اهم می شود، بعد از معصیت اهم می شود امر به مهم، بعد از مهم می شود اطاعت و معصیت مهم. بنابراین امر به مهم رتبةً دو مرحله موخر از امر به اهم است، پس طلب ضدین در عرض واحد نیست. مشکل ترتب در جایی است که شارع می خواهد طلب ضدین در عرض واحد کند.