99/07/14
بسم الله الرحمن الرحیم
موضوع:اشکال میرزای نائینی به شیخ انصاری در بحث ترتب
توضیح عبارت شیخ انصاری
عبارت شیخ انصاری در رسائل
پاسخ به اشکال میرزای نائینی
اشکال میرزای نائینی به شیخ انصاری در بحث ترتب
میرزای نائینی قائل است که ترتب صحیح است. ایشان در تصویر صحیح ترتب می فرماید: وقتی شارع نمی تواند دو ضد را طلب کند اینجا باید دید در این دو خطاب، به خاطر عدم قدرت مکلف باید از اطلاق یکی دست برداریم، یا باید از فعلیت یکی دست برداریم؟ امر به ازاله مطلق است، یعنی چه نماز بخوانی و چه نماز نخوانی مسجد را تطهیر کن. امر به نماز مقید است به اینکه اگر ازاله نکردی نماز بخوان. یا اینکه بگوییم امر به نماز بالفعل نیست و اگر به جای ازاله نماز بخواند نماز باطل است. در این مثال اطلاق دو خطاب مشکل دارد نه فعلیت آنها. در نتیجه نماز صحیح است. میرزای نائینی بعد از این مطلب فرموده است: عجیب این است شیخ انصاری با اینکه ترتب را قبول ندارد ولی در بحث تعادل و تراجیح ترتب را پذیرفته و فرموده است: اگر قائل به سببیت باشیم، در تعارض دو حدیث می گوییم یا این را انجام بده اگر دیگری را ترک کردی و یا دیگری را انجام بده اگر این را ترک کردی.
توضیح عبارت شیخ انصاری
در توضیح عبارت شیخ انصاری دو مطلب را باید توجه کنیم: 1- کلمه بدل در عبارات شیخ انصاری زیاد به کار رفته است. مقصود ایشان از کلمه بد این است که اگر کسی خواست روز جمعه احتیاط کند و هم جمعه را بخواند و ظهر را، باید نیتش اینگونه باشد که نماز جمعه می خوانم که یا این واجب است یا نماز ظهری که می خوانم. و در نیت نماز ظهر باید اینگونه باشد که نماز ظهری می خوانم که یا این واجب است یا نماز جمعه ای که خواندم. 2- اینجا دو ترتب داریم. اگر واجبی اهم و دیگری مهم است، شارع ابتداءً اهم را می خواهد، اما اگر اهم را انجام نداد مهم را انجام بدهد. ولی در صورتی که هر دو واجب مهم باشند، شارع می گوید مخیر هستی. در این صورت ترتب این است که فعل یکی مترتب بر ترک دیگری و فعل دیگری مترتب بر ترک این است.
عبارت شیخ انصاری در رسائل
«أنّه لمّا كان نتيجة القول بالسببيّة تحقّق المصلحة فيما قامت عليه الأمارة، فإنّه يكون حال الخبرين المتعارضين حال الواجبين المتزاحمين، فيكونان مجرى قاعدة الترتّب حتّى في صورة أهميّة أحدهما من الآخر، قال: إنّ التكليف واقع بكليهما و لكلٍّ منهما ملاك الوجوب، لكنّ القدرة على امتثال كلٍّ منهما تحقّق في ظرف ترك الآخر، و إذا تحقّقت القدرة حكم العقل بالامتثال»
پاسخ به اشکال میرزای نائینی
شیخ می گوید ترتب محال است، اما بحث امتثال است نه اینکه بحث در تکلیف باشد. ترتب محال در جعل امر است اما بحث شیخ در امتثال است.