1401/11/12
بسم الله الرحمن الرحیم
موضوع: بررسی فقهی قانون تجارت/ورشکستگی شرکتها /شرط اول از شرایط صوری: در یک شهر و یک حوزه بودن دادگاه و شرکت
شرط اول از شرایط صوری: در یک شهر و یک حوزه بودن دادگاه و شرکت
بررسی روایات
«وَ عَنْ عَلِيِّ بْنِ إِبْرَاهِيمَ عَنِ اَلْحَسَنِ بْنِ أَبِي الْحُسَيْنِ الْفَارِسِيِّ عَنْ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ زَيْدٍ عَنْ أَبِيهِ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ عَلَيْهِ السَّلاَمُ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ: طَلَبُ الْعِلْمِ فَرِيضَةٌ عَلَى كُلِّ مُسْلِمٍ أَلاَ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ بُغَاةَ الْعِلْمِ»[1] .
شاید کسی بگوید کسی دلالت دارد بر اینکه طلب علم مستحب یا واجب است و علم هرکجا باشد باید دنبال آن رفت. اگر کسی در شهری مشکلی دارد و قاضی در شهر دیگری هست، میتواند به قاضی شهر دیگر مراجعه کند چون بهنوعی طلب علم است و میخواهد از علم آن قاضی استفاده کند. رجوع به علم قاضی طلب علم قاضی است و این حدیث دلالت دارد هرجایی که علمی بود خوب است که انسان سراغش برود یعنی میتواند به قاضی شهر دیگر مراجعه کند.
ولکن دلالت این حدیث بر مانحن فیه صحیح نیست چون گرچه قضاوت نوعی طلب علم است، اما این روایات که درباره طلب علم است مربوط به بحث ارشاد جاهل است و شامل قضاوت که به معنای فصل خصومت است نمیشود. این روایات میفرماید خوب است هرکسی برای ارشاد و برطرف شدن جهل خود به علم مراجعه کند.
سند حدیث قابلاعتماد نیست چون بعضی از راویان آن توثیق نشدهاند.
روایات دیگر این باب روشن است که ربطی به بحث ما ندارد لذا آنها را مطرح نکردیم.
«وَ فِي كِتَابِ إِكْمَالِ الدِّينِ وَ إِتْمَامِ النِّعْمَةِ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُحَمَّدِ بْنِ عِصَامٍ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ يَعْقُوبَ عَنْ إِسْحَاقَ بْنِ يَعْقُوبَ قَالَ: سَأَلْتُ مُحَمَّدَ بْنَ عُثْمَانَ الْعَمْرِيَّ أَنْ يُوصِلَ لِي كِتَاباً قَدْ سَأَلْتُ فِيهِ عَنْ مَسَائِلَ أَشْكَلَتْ عَلَيَّ فَوَرَدَ التَّوْقِيعُ بِخَطِّ مَوْلَانَا صَاحِبِ الزَّمَانِ ع- أَمَّا مَا سَأَلْتَ عَنْهُ أَرْشَدَكَ اللَّهُ وَ ثَبَّتَكَ إِلَى أَنْ قَالَ وَ أَمَّا الْحَوَادِثُ الْوَاقِعَةُ فَارْجِعُوا فِيهَا إِلَى رُوَاةِ حَدِيثِنَا فَإِنَّهُمْ حُجَّتِي عَلَيْكُمْ وَ أَنَا حُجَّةُ اللَّهِ وَ أَمَّا مُحَمَّدُ بْنُ عُثْمَانَ الْعَمْرِيُّ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ وَ عَنْ أَبِيهِ مِنْ قَبْلُ فَإِنَّهُ ثِقَتِي وَ كِتَابُهُ كِتَابِي»[2] .
حوادث واقعه یعنی مسائلی مانند اختلافها و نزاعهایی که در میان مردم وجود دارد. امام زمان فرمودهاند در این اختلافات به راویان احادیث رجوع کنید و این مطلق است یعنی نفرموده است به راویان احادیث شهر خود رجوع کنید. میتوان از این حدیث استفاده کرد که کلام قاضی در شهری برای شهر دیگر نافذ است و قاضی یک شهر میتواند نسبت به شهر دیگر قضاوت کند.
در دلالت این حدیث بر نفوذ کلام راوی حدیث بر غیر منطقه خودش، شکی نیست. ولکن کلام در سند حدیث است. محمد بن محمد بن عصام، توثیق ندارد. شیخ صدوق مشایخی دارد که از آنها حدیث نقل میکند که معمولاً توثیق ندارند. تنها چیزی که درباره این شخص وجود دارد آن است که صدوق برای او ترضی کرده است یعنی گفته است «رضیاللهعنه». ولی این دلیل بر وثاقت نیست لکن دلیل بر حسن راوی است. از مضمون حدیث هم حسن راوی استفاده میشود. در روایت مقبوله عمر بن حنظله (که در باب ولایتفقیه است) خود عمر بن حنظله، توثیقی ندارد یا مشترک بین چند نفر است که مجهول میشود ولی عمر بن حنظله که این مطالب را در این حدیث نقل کرده است، اسرار ائمه اطهار است و معلوم است که ائمه، اسرار خود را به غیر موثق نمیگویند. مثلاً وقتی میخواهیم عظمت کمیل بن زیاد را اثبات کنیم، کمیل بن زیاد پنج روایت دارد اما هر پنج روایت او از غرر روایات است و بینظیر است، مثلاً دعای کمیل، حدیثی درباره حقیقت، حدیثی درباره نفس و ... مطالب است که ائمه اطهار به هرکسی نمیگفتهاند ولی به ایشان گفتهاند معلوم میشود شخصیت بزرگی است. یا زید شحّام، قصاب بوده است که و قصابی مکروه است ولی هر چه او از ائمه نقل کرده است از غرر روایات است و معلوم میشود آدم بزرگی است. از مضمون روایات میتوان ثابت کرد که شخص موثقی است.
محمد بن یعقوب یعنی شیخ کلینی که روشن است. اسحاق بن یعقوب، مجهول است و در کتابهای رجال نام او نیامده است. علامه شوشتری صاحب قاموس الرجال فرموده است: اسحاق بن یعقوب برادر شیخ کلینی است. (قاموس الرجال ج 1 ص 786) ولکن این کلام صحیح نیست زیرا اولاً دلیلی نداریم که او اهل کلین (حسنآباد فشافویه) باشد. برفرض که دلیل بر اهل کلین بودن داشته باشیم، دلیلی نداریم که او برادر شیخ کلینی باشد.
مامقانی ابتدا حدیث را نقل میکند سپس میفرماید: عن إسحاق بن يعقوب، قال: سألت محمّد بن عثمان العمري أن يوصل لي كتابا قد سألت فيه عن مسائل أشكلت عليّ، فورد التوقيع بخطّ مولانا صاحب الدار عليه السلام: «أمّا ما سألت عنه-أرشدك اللّه تعالى و ثبّتك-من أمر المنكرين لي من أهل بيتنا و بني عمّنا، فاعلم أنّه ليس بين اللّه عزّ و جلّ و بين أحد قرابة و من أنكرني فليس منّي و سبيله سبيل ابن نوح؛ و أمّا سبيل عمّي جعفر و ولده فسبيل إخوة يوسف عليه السلام...» إلى أن كتب عليه السلام: «و إمّا وجه الانتفاع في غيبتي فكالانتفاع بالشمس إذا غيّبها عن الأبصار السحاب و إنّي لأمان لأهل الأرض كما أنّ النجوم أمان لأهل السماء، فأغلقوا باب السؤال عمّا لا يعنيكم و لا تتكلّفوا علم ما قد كفيتم و أكثروا الدعاء بتعجيل الفرج، فإنّ ذلك فرجكم و السلام عليك يا إسحاق بن يعقوب! و على من اتّبع الهدى»؛ و يستفاد من توقيعه عليه السلام هذا جلالة الرجل و علوّ رتبته. حصيلة البحث لا يخفى على من درس كلمات الأئمة الأطهار و تركيبات الجمل الّتي يستخدمونها و اللحن الخاص بهم، أنّ الحديث و التوقيع المذكور هو صادر عن الإمام عليه السلام، بحيث لا يشوبه شك و عند ذلك فالمترجم الذي نال شرف السلام عليه و الدعاء الذي دعا له الإمام عليه السلام يجعلانه في مرتبة الوثاقة و الجلالة و حيث إنّه لم أظفر على غير هذه الرواية فالقدر المتيقن عندي حسنه و رواياته تعدّ حسنة و اللّه العالم.[3] (تنقیح المقال ج 9 ص 227 و 228)
آیا سلام امام زمان دلیل بر وثاقت است؟ اگر فقط سلام باشد دلیل بر وثاقت نیست چون امام معصوم بر هرکسی سلام میکند ولی مامقانی فرموده است: سلام امام زمان بر اسحاق بن یعقوب دلیل بر حسن اوست چون اگر کسی با کلمات اهلبیت انس داشته باشد، میفهمد که این حدیث درست است و این مضامین کلام معصوم است؛ یعنی از راه کلام اسحاق بن یعقوب وثاقت او را اثبات نمیکنیم که دور بشود بلکه از احادیث دیگر درست بودن این حدیث فهمیده میشود و از این حدیث وثاقت اسحاق بن یعقوب دانسته میشود.
شاهد کلام مامقانی آن است که درباره صدوق این بحث هست که موثق بوده است یا خیر؟ اگر هیچ دلیلی بر وثاقت صدوق نداشتیم الا اینکه امام زمان درباره صدوق فرمود: ولدین ذکرین خیّرین فقیهین مبارکین، کفایت میکرد. تعبیر امام زمان دلیل است که شیخ صدوق فوق وثاقت است. در حدیث موردبحث هم امام زمان سلام بر او کرده است و برای او ترضی کرده است و مسائلی که مربوط به خانواده خودش است مطرح کند، شاهد آن است که امام زمان او را قبول داشته است. هرچند حدیث را خودش نقل کرده است و اعتبار ندارد اما به قرینه سایر روایات میفهمیم این روایت از امام زمان است.
جمعبندی بحث
نتیجه بحث این است که آیا کلام قاضی منطقهای برای منطقه دیگر نافذ است؟ اینکه نظر یک قاضی در پرونده منطقه خودش برای همهجا نافذ است، روشن است و بحث نمیخواهد. بحث این است که آیا قضاوت قاضی یک شهر برای پروندهای در شهر دیگر نافذ است؟ برخی از روایات دلالت بر جواز داشت و برخی از روایات دلالت بر عدم جواز داشت؛ ولی هیچیک از روایات نمیتواند دلیل قطعی بر مسئله باشد فلذا باید روایات را کنار بگذاریم و سراغ ادله دیگر برویم.
ابتدای بحث گفته شد که اصل عدم ولایت است الا ما خرج بالدلیل. قدر متیقن از اینکه هر قاضی ولایت دارد و میتواند قضاوت کند فقط در منطقه خودش است و مناطق دیگر خارج از اصل است و دلیل میخواهد و دلیل نداریم.
دلیل دوم مصلحت تسهیل است. مصلحت تسهیل اقتضا میکند که مردم هر شهری نزد قاضی شهر خود بروند.
دلیل سوم سیره عقلا و سیره متشرعه است. در تمام تاریخ اینگونه بوده است که هر کس به قاضی منطقه خودش رجوع میکند و اگر پرونده شهری را به شهر دیگر میبردند آن را عودت میدادند.
دلیل چهارم آن است که همه این را قبول دارند که تضعیف حاکم شرعاً حرام است. اگر قاضی منطقهای در چیزی که مربوط به حوزه قاضی دیگر است، دخالت کند، نوعی تضعیف اوست و تضعیف حرام است. اگر قاضی شهری بخواهد جرم شهر دیگر را رسیدگی بکند باید در عدالت او شک کرد.
دلیل پنجم آن است که قاضی باید مبسوط الید باشد. جرمی که در منطقه دیگری اتفاق افتاده است، قاضی این شهر نمیتواند او را دستگیر و حبس کند. قدرت هر قاضی در منطقه خودش است. مبسوط الید بودن فقط در حوزه کاری خودش است.
نتیجه این شد که اولین شرط از شرایط شکلی بحث افلاس آن است که قاضی همان منطقه باید حکم به افلاس بدهد.