درس خارج فقه استاد احمد عابدی

99/08/20

بسم الله الرحمن الرحیم

موضوع: كتاب البيع/ القبض/ احکام القبض

 

خلاصه بحث گذشته:

کلام امام خمینی در تحویل ندادن متبایعین

توضیح کلام امام خمینی

متعارف بودن حفظ ثمن یا مثمن به عنوان وثیقه

نقد کلام امام خمینی

معروف این است بلکه ادعای اجماع هم شده است که بر هر یک از متبایعین، قبض واجب است، یعنی واجب است بایع مبیع را تحویل بدهد و مشتری ثمن را تحویل بدهد. روشن است که بحث در جایی است که هر کدام از متبایعین حاضر به تسلیم هستند اما می گوید من ابتدا تحویل نمی دهم، بلکه اول باید او تحویل بدهد.

کلام امام خمینی در تحویل ندادن متبایعین

در جایی که یکی از متبایعین بگوید من تسلیم نمی کنم، چه طرف مقابل تسلیم کند و چه تسلیم نکند؛ امام خمینی فرموده است: حکم این مساله آن است که حاکم شرع باید او را اجبار کند که تحویل بدهد. و اگر یکی از متبایعین از اول قصدش این بوده که تحویل ندهد، امام خمینی بیع را از ابتدا باطل می داند. البته نفرموده دلیل بطلان بیع چیست، اما احتمالا در ذهن ایشان این بوده است که لازمه «بعت» و «قبلت» این است که تحویل می دهم؛ به عبارت دیگر قبض و اقباض یا تسلیم و تسلم از لوازم قهری بیع است.

ولی چنانچه از ابتدا نیت تحویل دادن نداشته بلکه بعدا چنین نیتی کرده که تحویل ندهد، اگر مشتری ثمن را ندهد، بایع خیار تاخیر ثمن دارد، اگر بایع مبیع را ندهد، مشتری خیار دارد ولی این خیار با هیچ یک از خیارات جور در نمی آید؛ امام خمینی فرموده است: این خیار، خیار شرط نیست، چون شرطی نکرده بودند. اگر بایع مبیع را ندهد مشتری خیار دارد و احتمالا در ذهن امام خمینی این بوده است که چون مشتری ضرر کرده است و برای جبران ضرر او می گوییم او خیار دارد. اما این بحث پیش می آید که آیا می شود یک خیار جدید غیر از خیارات درست کرد؟ در شرح لمعه فرموده که خیارات چهارده عدد است و همه را هم نگفته بود. در مکاسب هم فرمود هفت عدد است. معنای این حرف آن است که ضرورتی ندارد که خیار یکی از همین خیارات باشد، و می شود خیار جدیدی هم وجود داشته باشد، یا می شود یک خیاری باشد که اسمش در این خیارات نباشد.

توضیح کلام امام خمینی

در توضیح کلام امام خمینی می گوییم: در مکاسب خیاراتی که شیخ انصاری ذکر کرده است عبارتند از: خیار مجلس، خیار حیوان، خیار شرط، خیار غبن، خیار رویت، خیار تاخیر و خیار عیب. به ذهن می آید که بیشترین خیاری که مورد احتیاج و ابتلای مردم است، خیار اشتراط است و خیار شرط کمتر است و شیخ انصاری خیار شرط را ذکر کرده است اما خیار اشتراط را ذکر نکرده است. در مکاسب با اینکه در ذهن شیخ این است که بیشتر از شهید خیارات را ذکر کرده است ظاهرا خیار اشتراط نیست. قبلا اشاره کرده ایم که در مکاسب بحثی هست با عنوان «القول فی الشروط»، که همان بحث خیار اشتراط است. می توانیم شبیه همین را در مورد کلام امام خمینی هم بگوییم؛ امام خمینی می گوید وقتی بایع مبیع را نمی دهد، مشتری خیار دارد، اما یک خیار جدید. دلیلش هم لاضرر و لاضرار است. علمای قدیم هم به لاضرر در این مساله تمسک کرده اند، لذا اشکالی ندارد که به آن تمسک کنیم (قبلا گفته شد که در عمل به لاضرر باید ببینیم جایی که علمای قدیم به آن تمسک کرده اند، ما هم تمسک کنیم وگرنه فقه جدیدی درست می شود).

متعارف بودن حفظ ثمن یا مثمن به عنوان وثیقه

در معاملات این متعارف است که هر کدام از بایع و مشتری، آنچه را در دستش هست به عنوان وثیقه نگه دارد. یعنی متعارف است وقتی چیزی را می فروشد یا به زبان می گوید یا به زبان نمی گوید که تا پولش را ندهی جنس را نمی دهم. کسی که خانه می خرد، اگر همه پول را هم داشته باشد، همه پول را یکجا نمی دهد بلکه مقداری از آن را برای تحویل دادن یا سند زدن نگه می دارد، که یعنی می خواهد مقداری از ثمن یا مثمن را به عنوان وثیقه نگه دارد. و گفته شد که هر چیزی که متعارف باشد، خودش به عنوان شرط محسوب می شود.

نقد کلام امام خمینی

اشکال عبارتی: امام خمینی فرموده است: وقتی هر کدام حاضر به تحویل دادن هستند، هیچ کدام حق تقدم ندارند. این عبارت اشتباه است بلکه باید بگوییم هیچ کدام حق تاخر ندارد، چون تقدم را حق نمی گویند. یعنی من این حق را دارم که تحویل ندهم تا اول شما تحویل بدهی.

اما اینکه امام خمینی فرمود: اگر نیت هر دو یا یکی از متبایعین از ابتدا این بوده است که تحویل ندهد ولو اینکه طرف مقابل تحویل بدهد، بیع باطل است. جواب این فرمایش این است که اینجا بیع باطل نیست. مکرر گفته شده است که مسائلی عوامل مادی است و مسائلی عوامل معنوی است. نیت از عوامل معنوی است. قبض و اقباض، صیغه خواندن، عربی بودن از عوامل مادی است. اگر کسی قصد کرده فریب بدهد یا تحویل ندهد، عامل معنوی است یعنی قابل اندازه گیری و حساب و ... نیست. امروزه در دادگاه می گویند نیت مجرمانه، که در معامله قابل اندازه گیری نیست و نمی توان این نیت را اثبات کرد.

اولین حدیث صحیح بخاری این است که انما الاعمال بالنیات، که این حدیث را ابوهریره عن عمر بن خطاب است و بلاتردید بخاری این حدیث را جعل کرده است. پدربزرگ بخاری مجوس بوده است. خود بخاری و پدرش سنی حنفی بوده اند، بخاری نزد استادی درس می خواند که او با ابوحنیفه دشمن بوده است. استاد بخاری به او که کودک بود هر روز می گفته است اگر توانستی تا فردا یک اشکال به ابوحنیفه بگیری به تو یک سکه می دهم. بخاری هم یک اشکال الکی می گرفت تا جایزه را بگیرد و استاد هم به او می گفت تو از ابوحنیفه بیشتر می فهمی. کم کم این کودک عادت کرد که هر روز از ابوحنیفه اشکال بگیرد. استاد به ابوحنیفه می گفت ابوجیفه، بخاری هم دشمن ابوحنیفه شد و صحیح بخاری را علیه ابوحنیفه نوشته است لذا کسی که طرفدار ابوحنیفه است نباید صحیح بخاری را بخواند. در صحیح بخاری هر جایی که گفته است «رجل» (یعنی مردک) مقصودش ابوحنیفه است. ابوحنیفه گفته است که در معاملات به نیت مردم کاری نداریم، بخاری گفت انما الاعمال بالنیات تا مخالفت با ابوحنیفه کند و این جعلی اوست.

پس در معاملات به نیت کاری نداریم. اینکه از ابتدا نیتش این بوده که مبیع یا ثمن را ندهد، نیت قابل اندازه گیری نیست و از عوامل معنوی عقد است که قابل محاسبه نیستند.

اما اینکه امام خمینی فرمود: چنانچه یکی از آن دو بگوید من تحویل نمی دهم، اگر بایع بگوید تحویل نمی دهم، مشتری خیار دارد و این خیار جدید است. جواب می دهیم این خیار جدیدی نیست بلکه خیار شرط است. هر چیزی که متعارف است، شرط ضمنی است. شرط ضمنی وجوب وفا دارد و تخلف آن خیار تخلف شرط می آورد. در واقع مشتری با زبان بی زبانی گفته است به شرط می خرم که آن را به من تحویل بدهی، و اگر بایع تحویل نداد مشتری خیار تخلف شرط دارد.

اما اینکه امام خمینی فرمود اگر مشتری ثمن را نداد، بایع خیار تاخیر ثمن دارد. اولا اصل خیار تاخیر مشکل دارد، گرچه در مکاسب و شرح لمعه آمده است، ولی در روایات خیار تاخیر نیامده است. در روایات می فرماید اگر مشتری پول را ندهد، معامله باطل است، نه اینکه بایع خیار دارد. ثانیا شرط خیار تاخیر این است که بایع تا سه روز صبر کند و اگر مشتری پول را نیاورد، بایع خیار دارد، در حالیکه در بحث ما اگر مشتری پول را نداد همان لحظه بایع خیار دارد. اگر این خیار، خیار تاخیر باشد باید سه روز صبر کند. ثالثا خیار تاخیر در جایی است که نه مبیع را تحویل گرفته و نه پول را تحویل داده است. ولی اگر مشتری بگوید من حاضرم مبیع را بگیرم ولی حاضر نیستم پول را بدهم، خیار تاخیر وجود ندارد، و بحث ما همین است. به عبارت دیگر جنس را فروخته و باید آن را نگهداری کند و اگر خسارت بخورد بایع ضامن آن است و ضرر می کند و پولش را هم نمی گیرد، اینجا خیار تاخیر ثمن دارد.