درس اخلاق استاد هادی عباسی‌خراسانی

1403/02/03

بسم الله الرحمن الرحیم

 

 

موضوع: اخلاق سیاسی - اجتماعی/لشکریان اسلام /جایگاه لشکریان اسلام

 

1- حدیث اخلاقی (جایگاه نیروهای نظامی - بیانات استاد به مناسبت حمله‌ی موشکی سپاه به اسرائیل)

به مناسبت پیروزی‌های اخیر سپاه اسلام، مهمان سخنی از امیرالمؤمنین (علیه‌السلام) هستیم. در نامه‌ی 53 نهج‌البلاغه، راجع به جنود الهی می‌فرمایند:

«فَالْجُنُودُ، بِإِذْنِ اللهِ، حُصُونُ الرَّعِيَّةِ، وَزَيْنُ الْوُلاَةِ، وَعِزُّ الدِّينِ، وَسُبُلُ الأمْنِ، وَلَيْسَ تَقُومُ الرَّعِيَّةُ إِلاَّ بِهِمْ».[1]

نهج‌البلاغه را بخوانید.

1.1- لشکریان اسلام، دژهای مردم و زینت حاکمان

حضرت فرمودند: سپاهیان و لشکر اسلام و آن‌هایی که در مسیر اقامه‌ی حق و تحت فرماندهی اسلام و آیات شریفه‌ی قرآن هستند، به اذن الله دژهای مردم هستند. حصن حصین امت اسلامی در مسائل نظامی، لشکریان هستند. آنها که در محضر اوامر الهی هستند، سپاهیان اسلام هستند. زَینُ الوُلاة و زینت حاکمان هستند. در همین دفاع اخیر، ایران مقابل اسرائیل، چه زینتی برای حاکمان هستند.

1.2- لزوم رسیدگی به امور اداری نظامیان توسط مسئولین

ان‌شاءالله حاکمان هم سعی کنند، زینت این‌ها باشند. از رؤسای جمهور تا رئیس مجلس و رئیس قوه‌‌ی قضائیه، کارهای اداری آن‌ها را انجام دهند. نکند سرباز و پاسدار و نیروی انتظامی و هر کس که مدافع امنیت است، کارهای اداری‌شان پیش‌ نرود. کارهای آن‌ها را انجام دهند. نیروهای نظامی، زینت آن‌ها هستد.

1.3- عزت‌بخش دین و راه‌های امن

تعبیر سوم این است که این‌ها مایه‌ی عزت دین هستند. راه‌های امنیت الهی هستند. برای آن‌ها دعا می‌کنیم. مرزداران، تنها مرزداران جغرافیایی نیستند؛ بلکه مرزداران عقیده هم هستند.

1.4- برپایی امور مردم در سایه‌ی امنیت نظامیان

آخرین فرمایش حضرت این است که اگر مردم نیز پایدار هستند و به مطالب و مقاصدشان می‌رسند و مردم، مردم هستند، به سبب وجود این لشکریان اسلام است.

1.5- تخصیص اموالی برای نظامیان توسط پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌وآله)

برای همین رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌وآله) برای سپاهیان اسلام، سهمی در زندگی مردم قرار می‌دادند. عائله‌ی آن‌ها و اداره‌شان به عهده‌ی کسانی بود که به جهاد نمی‌رفتند و پشت صحنه بودند. از خدا سلامت آن‌ها را می‌خواهیم و اینکه به اهداف خود برسند.

1.6- لزوم تبیین دستاوردهای نظامیان، توسط نخبگان حوزوی و دانشگاهی کشور

دانشگاهیان و حوزویان هم باید تبیین اهداف آن‌ها را انجام دهند. جهاد اسلامی، نیاز به بیان اهداف مجاهد دارد. این وظیفه‌ی تبیین را فراموش نکنیم و تا می‌توانیم اهداف سپاهیان اسلام را بیان کنیم. اگر روزی وحدت عالِم و مجاهد باشد، آن روز، روز پیشرفت اسلام است. ما دو جهاد داریم؛ جهاد به بَنان و جهاد به بیان. عالمان ما همان‌طور که مجاهد بیانی هستند، مجاهد بَنانی هم هستند.

1.7- برتری علما بر شهدا

«إِذَا كَانَ يَوْمُ الْقِيَامَةِ وُزِنَ مِدَادُ الْعُلَمَاءِ بِدِمَاءِ الشُّهَدَاءِ، فَيُرَجَّحُ مِدَادُ الْعُلَمَاءِ عَلَى دِمَاءِ الشُّهَدَاءِ».[2] نکات مبهم معارف را با قلم خود برای مردم بیان کنید و برنامه‌ریزی کنید. در فقه‌المشاورة هستیم. در مشاوره‌ی اسلامی، نکات مبهم زیادی وجود دارد که باید انجام شود. وفقنا الله إیّانا و إیّاکم لمرضاته.

1.8- دستور به ذکر بسم الله ابتدای صبح

هرچه بسم الله الرحمن الرحیم را تکرار کنیم، خوب است. معتقدیم این آیه از هر کسی در هر زمانی، معنای خاص خودش را دارد. صبح‌گاه برای نماز بلند می‌شوید، تا می‌توانید بسم الله را بگویید. اگر به عدد 19 که حروف بسم الله است، تکرار کنید، بهتر است.

 


[1] نهج البلاغة، الدشتي، محمد، ج1، ص294، نامه 53.
[2] الأمالي - ط دار الثقافة، الشيخ الطوسي، ج1، ص521.