1402/11/02
بسم الله الرحمن الرحیم
موضوع: اخلاق فردی/برخی از فضایل اخلاقی /کلام امام جواد (علیه السلام) در مورد برخی از فضایل اخلاقی
قال الجواد عليه السلام رجل، أوصني قال: وتقبل؟ قال: نعم، قال: توسد الصبر، واعتنق الفقر، وارفض الشهوات، وخالف الهوى، واعلم أنك لن تخلو من عين الله، فانظر كيف تكون».[1]
روز ولادت حضرت امام جواد (علیهالسلام)، مولود مبارک ولایت و امامت است. حدیث اخلاقی را در محضر این امام همام هستیم. شخصی محضر امام جواد (علیهالسلام) مشرف شد و گفت: «أَوصِنی»؛ مرا وصیت کنید. فرمودند: «و تَقبَلُ»؟ اگر سفارش کنم، میپذیری؟ بعد [در حدیث دیگری] خودشان فرمودند: مؤمن، نیاز به سه خصلت دارد: «تَوفیقٌ مِنَ اللهِ وَ وَاعِظٌ مِن نَفسِه و قَبولٌ مِمَّن یَنصَحُه»؛[2] توفیق الهی و واعظ درونی و قبول نصیحت دیگران. گفت: «نَعَم».
فرمودند: «تَوَسَّدِ الصَّبرَ».
«تَوَسُّد»، یعنی فرد، تکیهگاه داشته باشد. عرف عربها غیر از عرف ما فارسها است. بالش در پذیراییها محل تکیه است؛ هم برای استراحت است و هم تکیهگاه. از عمودهای مهم در سیر و سلوک صبر است. «صَبر»، یک گیاه تلخی است که طبیب برای اعتدال مزاج بیمار استفاده میکند.[3] گیاه صبر، معروف است. در کلام حضرت امام جواد (علیهالسلام) است که صبر را تکیهگاه خود قرار بده. در تلخیهای روزگار، باید تکیهگاه داشت که در سیر و سلوک، لازم است صبر داشت. باید باطن مشکلات را دید که مجاهد پرور و انسانپرور است.
«وَ اعتَنِقِ الفَقرَ»؛
گردن به گردن فقر باش. همگام با فقر باش. این فقر اقتصادی است که انسان، چیزی در دستش نباشد و یا خیر؟ «كَادَ الْفَقْرُ أَنْ يَكُونَ كُفْراً».[4] این فقر اقتصادی نیست. این، همان فقری است که «الفَقرُ فَخرِی».[5] ﴿يَا أَيُّهَا النَّاسُ أَنتُمُ الْفُقَرَاء إِلَى اللَّهِ﴾.[6] نیاز، خدا خدای انسان را بلند میکند. این فقر وجودی است، نه اقتصادی. فقر اقتصادی را باید برطرف کرد. فقر وجودی، انسان را به غنا میرساند. در فرازی از الهینامه گفتیم: «الهی! گرچه غنی نیستیم، ولی مستغنی هستیم».
«وَ ارفَضِ الشَّهَواتِ»؛
شهوات و میلها را از خودت دور کن. شهوات، مصادیق مختلف میتواند داشته باشد. هرچه انسان به آن میل کند و او را از حق دور کند، شهوت است.
«خالِفِ الهَوَی»؛
هم شهوات و هم هوی به کار رفته است این دو مرحله است. شهوات میلهای مختلف است ولی هوی چیزی است که انسان را به زمین میزند. چیزی که دون شأن شماست و از مقامتان شما را پایین میآورد.
آخرین سفارش ایشان
«وَ اعلَم أنّکَ لَن تَخلُو مِن عَینِ اللهِ فَانظُر کَیفَ تَکونُ»؛
بدان که تو در دید الهی هستی. ﴿إِنَّ رَبَّكَ لَبِالْمِرْصَادِ﴾.[7] نگاه کن ببین چگونه هستی. توجه به مقام خودت داشته باش. سالک، مراقب است که کجاست و کجا میخواهد برود. امیرالمؤمنین (علیهالسلام) فرمودند: «رَحِمَ اللهُ امرَءً عَلِمَ مِن أَینَ وَ فی أَینَ و إِلَی أَین»َ.[8] ما در محضر خدا هستیم. خدا رحمت کند کسی که بداند کجاست و از کجا آمده و کجا میرود. اگر جلوی ما کودکی باشد، خدای نکرده گناه میکنیم؟ ما در محضر خدا هستیم. ﴿أَلَمْ يَعْلَمْ بِأَنَّ اللَّهَ يَرَى﴾.[9] ماه رجب، ماه مراقبت است. مراقبه و مشارطه داشته باشیم. با خودمان شرط بگذاریم که اگر ما خدا را نمیبینیم، خدا ما را میبیند. در محضر او گناه نکنیم.